COD N.C 5123.2.1 (Ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie - curs ANC) Durata cursului: 720 ore, conform programei de pregatire, din care: durata totala a pregatirii teoretice : 240 de ore; durata totala a pregatirii practice : 480 de ore; Locatie: Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Galati, Iasi Grup tinta: Cursul face parte din domeniul de pregatire “Tursim si alimentatie publica” si se adreseaza tuturor celor care doresc dobandirea de cunostinte si abilitati necesare desfasurarii si in bune conditii si la standard de pregatire ridicate a profesiei de ospatar (chelner). Obiectivele generale ale programului: Obiectivul principal al unui bun ospatar este satisfacerea clientului pentru ca acesta sa fie multumit si sa revina. La finalul cursului, absolventii vor dobândi cunostintele, deprinderile si abilitatile necesare pentru a asigura îndeplinirea urmatoarelor obiective: sa poata identifica sarcinile de lucru in echipa; sa poata enumera activitatile unitatilor de alimentatie si turism; sa utilizeze tehnicile promotionale specifice pentru promovarea imaginii unitatii; sa utilizeze corect documentele de evidenta operativa din turism si alimentatie; sa utilizeze sistemele de servire, in functie de tipurile de preparate/ sa poata servi diferite categorii de preparate; sa poata efectua servirea bauturilor conform regulilor specifice, folosind obiectele de inventar adecvate; sa cunoasca modul de pregatire a amestecurilor de bauturi dupa metodele specifice; sa cunoasca regulile de servire specifice; sa poata intocmi diferite tipuri de meniuri; sa cunoasca modul de aranjare al mesei în functie de meniul stabilit, respectând etapele specifice; sa cunoasca normele de comportament profesional. Tematica cursului: Norme de calitate specifice domeniului propriu de activitate, Metode standardizate de asigurare a calitatii, Lucrul in echipa, Activitati de alimentatie si de turism, Tehnici promotionale specifice, Tipuri de consumatori, Documente de evidenta operativa, Sisteme de servire/Servirea diferitelor grupe de preparate, Primirea comenzii, Servirea bauturilor alcoolice/nealcoolice/in amestec, Tipuri de meniuri, Aranjarea meselor, Norme de comportament profesional, Reguli de protocol in relatia cu clientii, etc. Competente dobandite in uma abolvirii cursului sunt: Competente cheie: Comunicare si numeratie Utilizarea calculatorului si prelucrarea informatiei Comunicare în limba moderna Asigurarea calitatii Dezvoltare personala Igiena si securitatea muncii Lucrul în echipa Competente tehnice de baza: Organizarea activitatii unitatilor de alimentatie si turism Promovarea produselor si serviciilor Psihologia consumatorului Evidenta operativa Competente tehnice specializate: Servirea preparatelor Servirea bauturilor Alcatuirea meniurilor Comportament profesional Conditii de acces/documente necesare: Invatamant general obligatoriu (8 sau 10 clase in functie de anul absolvirii)- diploma studii Carte de identitate; Certificat de nastere; Certificat de casatorie (acolo unde este cazul) Forme de evaluare pentru cursul de Ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie - curs ANC: testare finala ANC (proba teoretica – test grila, proba practica – lucrare practica realizata/executata de cursanti). Examenul final se va sustine in prezenta comisiei desemnate de Autoritatea Nationala de Calificari (ANC). |