Structuri mobile Structuri montane Structuri zona litoralului Structuri antiteroriste Structuri judiciare Manifestări sportive Rezultate misiuni executate Jandarmeria şi poliţia reprezintă forţe principale de ordine publică care sunt abilitate prin lege sa exercite dreptul de politie al statului, reprezentând în acelaşi timp componenta de baza a structurilor destinate sa gestioneze întreaga problematica din domeniul ordinii publice pe timp de pace sau pe timpul starii de urgenta. În ceea ce priveşte termenul ORDINE PUBLICĂ , cuvântul "ordine" provine din limba latină "ordo, inis" şi evocă ideea de dispoziţie sau de succesiune regulată cu caracter spaţial, temporal, logic, moral, estetic, iar în asociere cu alţi termeni ( juridic, drept, public, stat, Constituţie ) a dobândit şi o semnificaţie juridică, vorbindu-se despre noţiuni ca: ordine constituţională, ordine de drept, ordine publică. În acest sens ordinea publica reprezintă starea de legalitate, de echilibru si de pace, corespunzătoare unui nivel socialmente acceptabil de respectare a normelor legale si de comportament civic, care permite exercitarea drepturilor si libertatilor constitutionale, precum si functionarea structurilor specifice statului de drept. Activităţile desfăşurate de forţele de ordine pot consta în: - MENTINEREA ORDINII PUBLICE care reprezinta un ansamblu de masuri, activitati si actiuni organizate si desfasurate cotidian de catre fortele de ordine si siguranta publica, pentru funcţionarea normala a institutiilor statului, protejarea si respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor, a normelor de conduita civica, regulilor de convieţuire sociala, a celorlalte valori supreme, precum si a avutului public si privat.
- ASIGURAREA ORDINII PUBLICE cuprinde masurile ce se intreprind pentru respectarea legalitatii, prevenirea si descurajarea unor actiuni care vizeaza tulburari sociale sau manifestari de violenta pe timpul adunarilor si manifestatiilor publice, activitatilor culturale si sportive, precum si altor manifestari similare cu participare de public numeros.
- RESTABILIREA ORDINII PUBLICE cuprinde un ansamblu de acţiuni specifice, organizate şi executate în timp de către forţele de ordine publică, în raport de situaţia creată, care se bazează pe folosirea mijloacelor şi materialelor tehnice din dotare, având drept scop readucerea situaţiei la starea de normalitate.
Activitatea structurilor din Jandarmeria Română este concentrată pe respectarea legalităţii, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor asigurând totodată starea de echilibru social în societate. La nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Direcţia Ordine şi Siguranţă Publică reprezintă structura abilitată pentru planificarea, organizarea, conducerea, coordonarea şi controlul executării misiunilor ce revin tuturor structurilor de ordine publică din Jandarmeria Română. Activitatea pe linie de ordine publică la nivelul Jandarmeriei Române se realizează prin : - structuri mobile;
- structuri teritoriale montane;
- structuri teritoriale specifice zonei litoralului, Deltei Dunării şi staţiunilor balneare / turistice;
- structuri de acţiuni speciale şi antiteroriste ;
- structuri de judiciar, criminalistică şi evidenţă contravenţii.
|