Cultura ciupercilor – Champignon - (Agaricus bisporus) Ciuperca champignon, ca aliment nutritiv și factor terapeutic pentru om, este cunoscută din cele mai vechi timpuri.Suprafețele cultivate cu ciuperci sunt în continuă creștere iar tehnologia se află în perfecționare continuă. Compostul pentru cultură (clasic sau sintetic) are o dublă folosire: -pentru cultura ciupercilor pe o perioadă de circa 40-45 de zile; -substratul uzat după recoltarea ciupercilor se poate folosi ca îngrașământ natural (gradina de legume). Spațiul de cultură Pentru cultura ciupercilor se pot folosi spații existente dar nefolosite pentru alte activități sau spații special construite pentru înființarea unei ciupercării. Pregătirea spațiilor de cultură Pregătirea spațiilor de cultură constă în repararea, dacă este cazul, acoperișurilor, pereților, pardoselii, ușilor, ferestrelor și astuparea găurilor făcute de rozatoare; igienizarea spațiului, care constă în curățirea de resturi vegetale, deratizare; spălarea cu apă curată ori dezinfectarea. Recepționarea compostului Compostul furnizat de unul din cei doi furnizori cu care s-au negociat livrările, BIO-FUNGHI S.A. Ungaria este livrat în camioane frigorifice de 20 tone. Compostul este livrat în baxuri de 18=19 kg, înfoliate cu dimensiunile 600x400x180 mm. Temperatura de transport este de max 6gr.C. La recepție se va verifica graficul (diagrama) de temperatură, cantitatea și calitatea produsului livrat. Așezarea în rafturi Compostul se așeaza pe rafturi acoperind întreaga suprafață de cultură. După așezare se înlătură stratul superior de folie și se face o ușoară nivelare. Ciclul de producție Timp de 45 de zile compostului i se va asigura un microclimat ideal ce are ca și componente temperatura și umiditatea conforme graficului de cultură. Recoltarea Ciupercile apar în 3-4 valuri, fiecare val având 3-5 recoltări la interval de 2-3 zile. Recoltatul ciupercilor se execută manual sau mecanizat. Tehnica recoltării manuale constă în desprinderea prin răsucire cu mâna dreaptă iar cu mâna stânga se ține buchetul pentru a nu se smulge. Dacă într-un buchet sunt mai multe ciuperci recoltarea se face eșalonat. Pentru conservare, ciupercile se recoltează în faza de butoni cu dimensiunea de 1-2 cm. Sortarea și ambalarea Se face calibrarea ciupercilor după mărimea diametrului, pe calități comerciale ținând cont și de aspect, de deschiderea pălăriei și dimensiunea piciorului. Păstrarea ciupercilor Ciupercile se păstrează la temperatura de 2 pana la 5 grade Celsius, în frigider și rămân proaspete timp de 6-7 zile. |