Conventia matrimoniala este actul notarial prin care viitorii soti sau sotii deja casatoriti de cel putin un an aleg un alt regim matrimonial decât cel care se aplica automat prin lege (regimul comunitatii legale de bunuri). Ei pot astfel alege între doua regimuri alternative, care ofera libertate, flexibilitate si protectie patrimoniala: - Separarea bunurilor – fiecare sot este proprietar exclusiv al bunurilor pe care le detine la data casatoriei, precum si al celor dobândite ulterior în nume propriu. Fiecare îsi exercita singur gestiunea asupra bunurilor proprii si raspunde individual pentru datoriile asumate (cu exceptia cheltuielilor curente ale casniciei, care sunt suportate în comun).
- Comunitatea conventionala – este un regim matrimonial flexibil, care le permite sotilor sa decida ce bunuri vor face parte din patrimoniul comun (inclusiv bunuri dobândite anterior casatoriei sau prin mostenire), care vor fi bunuri proprii (chiar daca sunt dobândite dupa casatorie), reguli clare privind gestiunea, lichidarea sau partajul bunurilor comune, precum si anumite clauze speciale, cum ar fi clauza de preciput (care permite unuia dintre soti sa preia anumite bunuri comune în întregime, în cazul decesului celuilalt).
La Notariatul Legalex, primim cu deschidere orice întrebare, explicam fiecare pas pe întelesul vostru si redactam conventia astfel încât sa reflecte fidel întelegerea dintre voi juridic – ca tu si partenerul tau sa mergeti mai departe cu încredere. |