Gimnaziul marcheaza intrarea în ciclul secundar. Acesta este organizat pe patru nivele din clasa a VI-a pâna în clasa a IX-a si este structurat în cicluri pedagogice.
În gimnaziu se pune accent pe studiul limbilor, aprofundarea si extinderea cunostintelor fundamentale si dezvoltarea personala a elevului.
Fiind inclusa în cel de-al treilea ciclu de învatare, în clasa a VI-a se consolideaza cunostintele de baza dobândite în scoala primara si elevii se familiarizeaza cu diferite materii si metode de predare. Din clasa a VII-a pâna în clasa a IX-a, (ciclul 4, de aprofundare), elevii aprofundeaza si-si largesc orizontul de cunoastere si abilitati. Acestia îsi dezvolta parcursul didactic prin alegerea diferitelor optionale. În clasa a IX-a, elevul începe sa elaboreze parcursul profesional, se pregateste pentru examenul pe care-l va sustine la sfârsitul anului (Diplôme National du Brevet) si pentru trecerea la liceu.
În clasa a IX-a, elevii efectueaza un stagiu de o saptamâna de observare la locul de munca (într-o companie, asociatie sau administratie, la alegere). Predarea la gimnaziu Trunchiul comun de cunostinte si competente include cunostintele si competentele pe care elevul trebuie sa le dobândeasca pâna la sfârsitul gimnaziului: - Limba franceza – oral si scris
- Limbaje matematice, stiintifice si informatice
- Om si societate
- Limbi straine moderne si regionale
- Sisteme naturale si sisteme tehnice
- Arta si sport
- Formarea persoanei si a cetateanului
- Metode si instrumente de învatare
26 de ore pe saptamâna sunt obligatorii pentru elevii de gimnaziu. La acestea se pot adauga optional si alte discipline. Toate acestea mai pot fi completate cu „parcursuri” transversale (care pot implica doua, trei discipline) pentru o abordare în maniera diferita a anumitor tematici. Programul la gimnaziu Luni, Marti, Miercuri, Joi si Vineri: - 8:30 : Începerea cursurilor
- În functie de orar : Terminarea programului la 15:30, 16:30 sau 17:30
|