INSPECÅ¢IA DE STAT PENTRU CONTROL TEHNIC ÎN PRODUCEREA ÅžI VALORIFICAREA LEGUMELOR ÅžI FRUCTELORI. S. C. T. P. V. L. F. 2010 CONTROLUL DE CONFORMITATE CU STANDARDELE DE COMERCIALIZARE CARE SE APLICÄ‚ ÎN SECTORULLEGUMELOR ÅžI FRUCTELOR PROASPETE Controlul de conformitate cu standardele de calitate este unul din elementele de bază indispensabile, care asigură o funcÅ£ionare corectă a organizării comune de piaţă a sectorului de legume ÅŸi fructe proaspete. Conceptul de calitate pentru legume ÅŸi fructe este o noÅ£iune complexă, care poate fi analizată sub următoarele aspecte: agronomic, comercial, organoleptic, nutriÅ£ional ÅŸi sanitar. În cadrul standardelor de calitate a legumelor ÅŸi fructelor proaspete, conceptul de calitate este determinat de aspectul comercial al produselor proaspete prezentate la vânzare, prin caracteristicile vizuale (prospeÅ£ime, calibru, formă ÅŸi culoare) ÅŸi de condiÅ£ionare (sortare, ambalare, etichetare ÅŸi prezentare) ale acestora. Ca urmare, prevederile acestor standarde de calitate, care se numesc ÅŸi standarde de comercializare, asigură uniformitatea clasificării legumelor ÅŸi fructelor proaspete, în funcÅ£ie de caracteristicile comerciale ale acestor produse, printr-un sistem unic de evalure, făcând abstracÅ£ie de tehnologiile de cultură ÅŸi zonele de producÅ£ie.Organizarea comună de piaţă a sectorului de legume ÅŸi fructe proaspete, prin clasificările realizate pe baza standardelor de comercializare asigură un cadru de referinţă reprezentativ, care permite : - realizarea unui echilibru între cererea ÅŸi oferta de legume ÅŸi fructe proaspete;
- asigurarea unei transparenţe a pieţei de legume şi fructe proaspete şi stabilirea unor relaţii comerciale bazate pe o concurenţă loială;
- eliminarea de pe piaţă a produselor de calitate nesatisfăcătoare;
- orientarea producătorilor către realizarea de legume ÅŸi fructe proaspete care să satisfacă exigenÅ£ele consumatorilor ÅŸi să asigure în acelaÅŸi timp un raport echilibrat între calitate ÅŸi preÅ£;
- pătrunderea producătorilor cu legume şi fructe proaspete de calitate pe piaţa externă;
- creşterea profitabilităţii producţiei de legume şi fructe proaspete;
- acordarea de compensaÅ£ii comunitare în cadrul politicii de intervenÅ£ie al retragerilor de pe piaţă a producÅ£iei de legume ÅŸi fructe proaspete excedentare.
Controlul de conformitate realizat după prevederile acestor standarde asigură respectarea parametrilor comerciali pe care trebuie să le întrunească legumele ÅŸi fructele proaspete pe întreaga filieră de comercializare, până la consumatorul final.Controlul de conformitate cu standardele de calitate se efectuează în toate fazele de comercializare a legumelor ÅŸi fructelor proaspete, pentru verificarea a cca 37 de specii de legume ÅŸi fructe respectând prevederile comunitare, după metodologia de lucru stabilită prin Regulamentul (CE) nr. 1580/2007 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (CE) nr. 2200/96, (CE) nr. 2201/96 ÅŸi (CE) nr.1182/2007 ale Consiliului în sectorul fructelor ÅŸi legumelor privind standardele de comercializare, completat deRegulamentul nr.1221/2008, astfel: - o grupă formată din 10 fructe ÅŸi legume(mere, citrice, kiwi, piersici ÅŸi nectarine, pere, căpÅŸuni, struguri de masă, salată, cicoare creaţă de grădină, cicoare de grădină cu frunze întregi, ardei ÅŸi tomate), conform prevederilor standardelor specifice de comercializare prevăzute în Anexa 1 , Partea B din Regulamentul (CE) 1580/2007, completat de Regulamentul1221/2008; - o a doua grupă formată (castraveÅ£i, ceapă, ciuperci de cultură, fasole păstăi, morcovi, pătlăgele vinete, pepene galben, pepene verde, usturoi, varză, caise, cireÅŸe ÅŸi viÅŸine, nuci ÅŸi prune), conform prevederilor standardelor CCE/ONU *, precizate în extenso în partea,,Standarde de comercializare” - pentru restul speciilor de fructe ÅŸi legume cuprinse în Regulamentul 1234/2007 al Consiliului de instituire a unei organizări comune a pieÅ£elor agricole ÅŸi privind dispoziÅ£ii specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) Anexa 1, Partea IX, conform prevederilor standardului general de comercializare din Regulamentul nr. 1221/2007 - Anexa 1, Partea A. Autoritea responsabilă cu coordonarea activităţii privind controlul de conformitate cu standardele de calitate esteInspecÅ£ia de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea ÅŸi Valorificarea Legumelor ÅŸi Fructelor (I.S.C.T.P.V.L.F.), în conformitate cu prevederile art. 42 alin. (1) din Legea pomiculturii nr. 348/2003, ale art.16 din Legea nr. 312/2003 privind producerea ÅŸi valorificarea legumelor de câmp ÅŸi a Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor ÅŸi dezvoltării rurale nr. 591/2006.I.S.C.T.P.V.L.F. este un compartiment distinct în cadrul DirecÅ£iei Generale de Politici Agricole a Ministerului Agriculturii ÅŸi Dezvoltării Rurale. ISCTPVLF este organizată ÅŸi funcÅ£ionează prin: - Autoritatea de coordonare - la nivelul ministerului;
- Organismele de control - la nivelui direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene.
Autoritatea de coordonare are următoarele atribuţii: - coordonează activităţile de control de conformitate;
- realizează planul de activitate pentru organismele de control judeÅ£ene, în conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare ÅŸi ale legislaÅ£iei naÅ£ionale, în toate fazele comercializării;
- elaborează şi asigură transmiterea instrucţiunilor referitoare la modul de efectuare a controlului de conformitate, organismelor de control judeţene, pentru a asigură uniformitatea şi eficacitatea controalelor la nivel naţional;
- monitorizează, prin intermediul programelor informatice, neconformităţile semnalate în timpul controlului;
- asigură comunicarea cu celelalte organisme similare ale statelor membre UE.
Organismele de control au următoarele atribuÅ£ii: - verifică, prin sondaj, respectarea conformităţii cu standardele de comercializare a fructelor ÅŸi legumelor proaspete pe întreaga filieră de produs;
- eliberează certificatul de conformitate şi certificatul de destinaţie industrială, pentru fructele şi legumele proaspete provenite din import sau destinate exportului;
- verifică documentaţia şi facturile pentru loturile de legume şi fructe care se supun standardelor de calitate pe filiera de comercializare;
- verifică prin sondaj modul de realizare a autocontrolului, privind respectarea standardelor de comercializare a operatorilor care au dotarea şi structura organizatorică necesară;
- întocmeÅŸte baza de date a operatorilor din sectorul de fructe – legume ÅŸi asigură reactualizarea acesteia;
- asigură controlul de conformitate cu standardele de comercializare a fructelor şi legumelor proaspete, care urmează procedura de retragere de la comercializare;
|