Deci nu putem avea un echilibru energetic dacă nu vom Å£ine cont ÅŸi de:– alimentaÅ£ie,– existenÅ£a unei infecÅ£ii bacteriene sau micotice,– colecÅ£ii purulente etc.Energiile fundamentale (denumite aÅŸa pentru că de ele depinde formarea, cât ÅŸi evoluÅ£ia ulterioară a unei noi fiinÅ£e) sunt energii moÅŸtenite, conÅ£inute în structura cromozomilor ÅŸi având provenienţă atât maternă, cât ÅŸi paternă.Aceste două energii: Zong ÅŸi Shen, ulterior, pentru a se manifesta ÅŸi întreÅ£ine funcÅ£iile organismului, au nevoie de un aport de energie exogenă. Acestea din urmă, numite ÅŸi energii de întreÅ£inere, cuprind: energiile Ying, Wei, energia ciclică exogenă ÅŸi Xue.Toate au origine externă reprezentată de energia cosmică (Yang) adusă pe calea respiratorie (pulmonară ÅŸi cutanată) ÅŸi de energia terestră (Yin) adusă pe cale digestivă, adusă sub forma apei ÅŸi a alimentelor.Energia cosmică (Yang) cuprinde întregul mediu fizic în care noi existăm, întreaga masă de radiaÅ£ii naturale înconjurătoare care ajung în contact cu organismul ÅŸi care constituie adevărate alimente (= nutriÅ£ie fizică – energetică) fără de care viaÅ£a nu ar fi posibilă. De aceea, este important să cunoaÅŸtem modificările presiunilor atmosferice, a radioactivităţii, magnetismului ÅŸ.a. ce au influenÅ£at sau pot influenÅ£at starea de echilibru energetic a organismului în patologii diverse ca: boli inflamatorii, neuro-psihice, respiratorii, cardio-circulatorii etc.O a doua componentă a energiei cosmice (Yang) este energia inspirată care se referă la oxigenul adus prin respiraÅ£ie ÅŸi indispensabil metabolismului celular (la aceasta mai putem adăuga ionii atmosferici).Cu fiecare respiraÅ£ie, energia este propulsată în mediane, pe o distanţă foarte bine stabilită.În natură, nu există alimente exclusiv Yang sau exclusiv Yin, ci numai predominant Yang ÅŸi predominant Yin.O dietă echilibrată trebuie să respecte, în primul rând, un raport echilibrat Yang -Yin. De aici, ÅŸi importanÅ£a stabilirii dietei unui bolnav, în funcÅ£ie de patologie, vârstă, condiÅ£iile în care îÅŸi desfăşoară activitatea, starea neuro-psihică, fizică etc., dar în nici un caz sub forma unei diete restrictive absolute. Este foarte important a se face un aport alimentar optim, care să cuprindă toate principiile nutritive necesare proceselor energetice specifice fiecăreia din cele 5 loji energetice, deci tuturor Å£esuturilor corpului.RestricÅ£iile alimentare vor viza numai anumite stări induse de o patologie ca de exemplu: vom elimina alcoolul, grăsimile, tot ce poate suprasolicita funcÅ£ia hepatică, când acesta este afectat, sau conÅ£inutul de glucide va fi redus în cazul diabetului, alimentele bogate în acid uric vor fi reduse sau eliminate în cazul bolnavului de gută ÅŸ.a.m.d.Deci fiecare dietă se va stabili în funcÅ£ie de starea structurală, funcÅ£ională, energetică a organismului, individualizată după caz, sub nicio formă reguli generale. InteligenÅ£a celui care coordonează dieta constă tocmai în capacitatea de a adapta raportul ÅŸi cantitatea acestor principii alimentare în funcÅ£ie de starea de sănătate sau boală, de cheltuielile energetice individuale (efort fizic sau intelectual, starea psihică etc). În condiÅ£ii de stres, este preferabil să nu se consume nimic, deoarece după cum spunea Åžtefan Fodor într-o lucrare din 1861 “toată tulburarea dinaintea mâncării, cât ÅŸi îndată după mâncare, pot face ÅŸi cele mai bune ÅŸi mai uÅŸoare bucate în otravă de boală ÅŸi de venin”. Trebuie să avem în vedere, de asemenea, cantitatea ÅŸi calitatea alimentelor. Se ÅŸtie că stomacul se foloseÅŸte la 3-4 ore după ingerarea alimentelor, deci ar trebui ca, la interval de 4-5 ore să ingerăm ceva (pentru a avea ÅŸi o secreÅ£ie bazală a stomacului, uniformă). Deci, în decursul unei zile, aproximativ între 6-7 dimineaÅ£a ÅŸi 6-7 seara, ar trebui să avem în medie 4 mese pe zi. Ca ÅŸi repartiÅ£ie a alimentelor în cursul unei zile, menÅ£ionez că dimineaÅ£a putem să ne permitem (în limitele patologiei sau stării de sănătate existente) cantităţi mici ÅŸi de lipide proteine etc. Cu cât înaintăm spre seară, trebuie să lăsăm loc alimentelor uÅŸoare (zarzavaturi, peÅŸte slab etc.) pentru că organismul intră în stare de repaos, iar consumul energetic este redus la întreÅ£inerea doar a metabolismului bazal.Alături de dietă ÅŸi calitatea aerului inspirat, în cadrul tratamentului acupunctic mai putem asocia:– fitoterapia,– hormonoterapia,– masajul terapeutic,– exerciÅ£ii fizice de întreÅ£inere,ÅŸi orice altă metodă ce aparÅ£ine medicinei clasice (exceptând cazurile de contraindicaÅ£ii pe care deja le-am citat) toate în funcÅ£ie de starea de sănătate / boală a individului.Toate metodele medicale (fie ele clasice sau alternative) se pot asocia într-o măsură mai mare sau mai mică; totul este ca rezultatul final să fie un bun echilibru energetic al organismului ÅŸi o stare de bine a pacientului. |