Conform articolului 60 indic.1, alin 1, litera g din Legea 192/2006, privind medierea cu modificarile si completarile ulterioare in litigiile ce pot face potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima isi exprima consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul; daca victima refuza sa participe impreuna cu faptuitorul, sedinta de informare se desfasoara separat
Infractiunile pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate potrivit noului cod penal intrat in vigoare la data de 01.02.2014 si care pot fi solutionate de un mediator autorizat potrivit legii sunt urmatoarele:
Lovirea sau alte violente (art.193 C.P.), Vatamarea corporală din culpa (art. 196 C.P.), Violenta în familie( art.199 C.P.), Amenintarea ( art.206 C.P.), Hartuirea( art. 208 C.P.), Violul ( art.218 alin.1 si 2 C.P.), Agresiunea sexuala alin.1( art. 219 alin.1 C.P.), Hartuirea sexuala ( art.223 C.P.), Violarea de domiciliu (art. 224 C.P.), Violarea sediului profesional (art.225 C.P.), Violarea vietii private ( art.226 C.P.), Divulgarea secretului profesional (art.227 C.P.), Furtul ( art 228, 229, 230 C.P.) savarsit între membrii de familie de catre un minor în paguba tutorelui ori de catre cel care locuieste impreuna cu persoana vatamata sau este gazduit de aceasta, se pedepsesc numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate. De asemenea alte infractiuni pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate mai sunt: Abuzul de incredere (art. 238 C.P.), Abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor (art.239 C.P.), Bancruta simpla ( art.240 C.P.), Bancruta frauduloasa (art.241 C.P.), Gestiunea frauduloasa (art.242 C.P.), Tulburarea de posesie (art.256 C.P.), Asistenta şi reprezentarea neloiala ( art.284 C.P.), Violarea secretului corespondentei (art.302 alin.1 C.P.), Abandonul de familie ( art.378 C.P.), Nerespectarea masurilor privind încredintarea minorului ( art.379 C.P.), Impiedicarea exercitarii libertatii religioase (art.381 C.P.).
Infractiunile pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala potrivit codului penal in vigoare si care pot fi solutionate cu ajutorul unui mediator sunt urmatoarele:
Furtul ( art.228 alin.1 C.P.), Furtul Calificat (art.229, alin.1, alin.2 literele b,c,), Furtul in scop de folosinta (art.230 C.P.), Insusirea bunului gasit sau ajuns din eroare la faptuitor (art.243 C.P.), Inselaciunea ( art.244 C.P.), Inselaciunea privind asigurarile (art.245 C.P.),
Conform art. 158 C.P. alin.1 retragerea plangerii prealabile poate interveni pana la pronuntarea unei hotarari definitive, in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri penale.
Conf. Art.158 C.P. alin.2 retragerea plangerii prealabile inlatura raspunderea penala a persoanei cu privire la care plangerea a fost retrasa.
Conform articolului 60 indic.1, alin 1, litera g din Legea 192/2006 cu modificarile si completarile ulterioare in litigiile ce pot face potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat anterior la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima isi exprima consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul; daca victima refuza sa participe impreuna cu faptuitorul, sedinta de informare se desfasoara separat.
Conform art. 158 C.P. alin.1 retragerea plangerii prealabile poate interveni pana la pronuntarea unei hotarari definitive, in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri penale.
Conf. Art.158 C.P. alin.2 retragerea plangerii prealabile inlatura raspunderea penala a persoanei cu privire la care plangerea a fost retrasa.
Conf. Art.158 C.P. alin.3 persoanele lipsite de capacitate de exercitiu, retragerea plangerii prealabile se face numai de reprezentantii lor legali. In cazul persoanelor cu capacitate de exercitiu restransa retragerea plangerii se face cu incuviintarea persoanelor prevazute de lege.
Conform art. 158 C.P. alin.4 in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile dar actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu in conditiile legii (art.157 C.P. alin4, alin5- fie cel vatamat este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu ori cu capacitatea de exercitiu restransa sau o persoana juridica ce este reprezentata de faptuitor, actiunea penala se poate pune in miscare si din oficiu.
Daca persoana vatamata in cazul pesoanei juridice a fost lichidata, inainte de expirarea termenului prevazut de lege pentru introducerea plangerii, actiunea penala poate fi pusa in miscare din oficiu) retragerea plangerii produce efecte numai daca este insusita de procuror.
Potrivit art. 159. alin.1 impacacarea poate interveni in cazul in care punerea in miscare a actiunii penale s-a facut din oficiu, daca legea o prevede expres.
Potrivit art. 159. alin.2 impacarea inlatura raspunderea penala si stinge actiunea civila.
Potrivit art. 159 alin.3 impacarea produce efecte numai cu privire la persoanele intre care a intervenit si daca are loc pana la citirea actului de sesizare al instantei.
Potrivit art. 159 alin.4 Pentru persoanele lipsite de capacitate de exercitiu, impacarea se face numai de reprezentantii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exercitiu restransa se pot impaca cu incuviintarea persoanelor prevazute de lege.
Potrivit art. 159 alin.5 In cazul persoanelor juridice, impacarea se realizeaza de reprezentantul sau legal sau conventional ori de catre persoana desemnata in locul acestuia.Impacarea intervenita intre persoana juridica ce a savarsit infractiunea si persoana vatamata nu produce efecte fata de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiasi fapte.
Conform art.159 alin.6, in cazul in care infractiunea este savarsita de reprezentantul persoanei juridice vatamate, dispozitiile art.158 (alin 4) se aplica in mod corespunzator.
Unul din cazurile care impiedica punerea in miscare si exercitarea actiunii penale Conf. Art. 16 Cod procedura penala litera g :” A fost retrasa plangerea prealabila, in cazul infractiunilor pentru care retragerea inlatura raspunderea penala, a intervenit impacarea ori a fost incheiat un acord de mediere la mediator in conditiile legii”
Art 23.Cod procedura penala. „ In cursul procesului penal, cu privire la pretentiile civile, inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente pot incheia la mediator un acord de mediere.”