My Heart Age - Clinica cardiologie Bucuresti, Ilfov Afisari: 10
Categorie: ASISTENTA MEDICALA >> Cardiologie Vizitatori: 2
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Neagoe Voda, nr. 33, sector 1
-------------------------
Phone: Telefon
  0219673; 0722681359; 0733384352
-------------------------
Web: Internet
  email: office@myheartage.ro
  site: www.myheartage.ro
  facebook: profile.php?id=100090695103730

 
Monitorizare Holter EKG  
Detalii  

Un Holter EKG este un dispozitiv mic pe care pacientul îl va purta pe o perioada variabila  de timp, între 24 de ore si 7 zile.

Cu ajutorul unor electrozi conectati la un aparat de înregistrare, este investigata activitatea electrica a inimii, lucru care permite identificarea episoadelor de aritmie cardiaca.

Cand este recomandata montarea unui holter ekg?

De regula, montarea unui dispozitiv de înregistrare a activitatii cardiace se recomanda de catre medic atunci când efectuarea unui EKG nu ofera suficiente informatii despre starea functiei cardiace.

În cazul în care pacientul prezinta aritmii rare, examinarea de scurta durata prin EKG poate sa nu detecteze prezenta acestora iar, în acest caz, optiunea montarii unui dispozitiv de monitorizare pe o durata mai mare de timp poate identifica activitatea cardiaca anormala. 

HOLTER EKG & MATA (monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale) - ce reprezinta holterele si diferenta dintre ele

Monitorizarea Holter este o investigatie non-invaziva de evaluare a activitatii inimii,  folosita pentru detectarea anomaliilor si a afectiunilor cardiace. 

Holterul ECG este un instrument medical utilizat în monitorizarea continua a ritmului  cardiac pe o perioada mai lunga decât în cazul unei vizite obisnuite la medicul cardiolog, timp  de 24 ore sau 48 ore (sau mai mult). 

În clinica My Heart Age se utilizeaza: 

1. MATA (holter TA) – care presupune monitorizare ambulatorie a presiunii arteriale.  Acest tip de investigatie permite masurarea tensiunii arteriale pe parcursul a 24 de ore.  Aceasta modalitate de investigare permite:  

  • analiza variatiilor de tensiune arteriala în conditii normale de activitate cotidiana,  în repaus si la efort  
  • verifica toleranta tratamentului antihipertensiv si avizeaza asupra episoadelor de  hipotensiune 
  • permite verificarea prezentei hipotensiunii ortostatice care este raspunzatoare de  tulburarile de echilibru la persoanele vârstnice.  

 

2. Holter EKG – este un aparat miniaturizat care monitorizeaza activitatea electrica a  inimii timp de 24 ore/ 48 ore/72 ore / 7 zile. Acesta monitorizare permite:

  • identificarea aritmiilor atriale ( extrasistole , fibrilatie atriala, TPSV)
  • identificarea aritmiilor ventriculare ( extrasistole, tahicardie ventriculara) 
  • identificarea pauzelor sinusale (opriri ale batailor inimii responsabile de caderi/  tulburari de echilibru)  
  • identificarea rezultatelor obtinute post tratament.  

 

Cum se monteaza un holter ECG? 

Montarea dispozitivului Holter nu este o procedura ce necesita o pregatire speciala. Este  indicat sa faceti baie sau dus înainte de a merge la medic (nu vei putea face în timp ce porti  monitorul, se vor folosi servetele umede la nevoie).  

Aceasta investigatie medicala nu provoaca nici o durere si poate fi efectuata si la femeile  însarcinate, cu exceptia cazului în care medicul dumneavoastra curant va recomanda altfel. 

Aparatele de holtere montate pe termen scurt nu trebuie îndepartate înainte de sfârsitul  înregistrarii si nu trebuie udate!! 

Se recomanda ca pacientul sa aiba o activitate normala pe timpul zilei, scopul înregistrarii  holterului este tocmai acesta! 

Exista câtiva factori care pot interfera cu rezultatele înregistrarii. Prin urmare, în timp ce  purtati holterul, este recomandat sa: 

  • Pastrati telefonul mobil la o distanta de cel putin 15 cm de aparat 
  • Stati departe de magneti, detectoare de metale, fire electrice de înalta tensiune si  aparate electrice de uz casnic (aparate de ras, periute de dinti electrice sau cuptoare cu  microunde). 
  • Evitati angajarea în orice activitate care poate duce la transpiratie excesiva datorita  riscului de desfacere a electrozilor  
  • Evitarea dormitului pe aparat sau pe electrozi, îmbratisarile (care pot afecta pozitia  electrozilor). 
  • Cablurile echipamentului medical trebuie sa fie lasate cât mai lejer, sa nu fie prinse sau  lipite. 

 

Montarea aparatului de holter EKG se va efectua de catre asistenta medicala. Pasii parcursi  sunt urmatorii:  

  • Asistenta medicala ataseaza electrozii pe piept. Acestea sunt de dimensiunea unei  monede, sunt lipicioase pentru a-i mentine pe loc pe durata examenului.
  • Apoi, practicantul conecteaza carcasa holterului cardiac prin fire flexibile si subtiri la  electrozi. În acest timp se explica ce masuri de precautie trebuie luate în timp ce  purtati holterul. 
  • Medicul sau asistenta instaleaza holterul astfel încât sa va deranjeze cât mai putin  posibil: poate fi strecurat într-un buzunar, într-o punga sau prins de cureaua  pantalonilor. De asemenea, poate fi purtat atasat la o curea de umar, ca o geanta de  mâna. 

 

Medicul dumneavoastra va va încuraja sa pastrati un jurnal al simptomelor în timp ce  purtati holterul, inclusiv orice simptome pe care le observati (de exemplu, dificultati de  respiratie, senzatie de batai sacadate sau neregulate ale inimii sau dureri în piept) 

Odata ce holterul este instalat, puteti parasi unitatea medicala si va puteti relua  activitatile zilnice. Scopul este de a înregistra impulsurile electrice ale inimii în conditii  normale, astfel încât nu este nevoie sa stati în repaus sau sa faceti eforturi speciale. 

Purtarea unui holter nu prezinta niciun risc deosebit. Corpul nu primeste impulsuri  electrice în timpul examinarii. Cu toate acestea, purtarea dispozitivului poate fi incomoda, mai ales noaptea, deoarece împiedica miscarea, datorita prezentei firelor/ a cablurilor. În cazul  unor pacienti, daca electrozii ramân în loc pentru o lunga perioada de timp, pot provoca  iritarea pielii.

Interpretare rezultatelor monitorizarii Holter EKG se poate face doar de catre medicul  cardiolog. În general, daca nu apar modificari semnificative ale ritmului cardiac, se  considera ca rezultatul este normal. 

Dupa confirmarea diagnosticului, se va putea stabili si planul de tratament potrivit pentru  dvs. Daca datele înregistrate nu sunt suficiente, se pot recomanda si alte investigatii sau  repetarea inregistrarii. 

Cum se monteaza un MATA (holter TA)? 

Procesul este asemanator montarii holterului de ECG ca reguli generale. Însa, scopul  aparatului de holter TA va masura tensiunea! În timpul zilei masurarea tensiunii arteriale se  va efectua din 30 în 30 de minute, iar pe timpul noptii începând cu ora 22:00, din ora în ora. 

Atunci când echipamentul medical va masura, manseta acestuia se va umfla (Ca atunci  când vi se masoara tensiunea arteriala în cabinetul medicului). Pe parcursul masurarii,  pacientul se va opri din orice activitate, nu va vorbi, nu se va misca. În momentul în care  aparatul termina de masurat, pacientul isi poate relua activitatea. (în cazul în care pacientul se  afla la volan doar va mentine mâna pe acesta, nu va efectua alta miscare.) 

Se recomanda pacientului sa aiba o activitate normala, ca în orice alta zi. 

Exista câtiva factori care pot interfera cu rezultatele înregistrarii. Prin urmare, în timp ce  purtati holterul, este recomandabil sa: 

  • Pastrati telefonul mobil la o distanta de cel putin 15 cm de aparat 
  • Evitati angajarea în orice activitate care poate duce la transpiratie excesiva datorita  riscului de desfacere a mansetei sau alunecarea ei. 
  • Evitati sa dormiti pe aparat sau pe manseta. 

 

Montarea aparatului MATA se v-a efectua de catre asistenta medicala. Pasii parcursi sunt urmatorii:  

  • Asistenta medicala ataseaza manseta de bratul pacientului, iar ”furtunul de legatura” va sta dupa gât.  
  • Apoi, practicantul conecteaza carcasa holterului în furtunul mansetei. În acest timp se  explica ce masuri de precautie trebuie luate în timp ce purtati holterul.
  • Asistenta medicala instaleaza holterul astfel încât sa va deranjeze cât mai putin posibil:  echipamentul de holter va fi pus într-o borseta care se va prinde în jurul bratului. 

La fel ca la holterul ECG, medicul încurajeaza existenta unui jurnal cu simptome si efectuarea  activitatii dintr-o zi obisnuita 

Interpretarea rezultatelor monitorizarii Holterului TA se poate face doar de catre  medicul cardiolog. În general, daca nu apar modificari semnificative ale valorilor tensionale,  se considera ca rezultatul este normal. 

Dupa confirmarea diagnosticului, se va putea stabili si planul de tratament potrivit pentru  dvs. Daca datele înregistrate nu sunt suficiente, se pot recomanda si alte investigatii sau  repetarea holterului.

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
Echipa medicala  |  Echipamente ultima generatie  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.