Agentia Nationala pentru Resurse Minerale ANRM Afisari: 81202
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ministere si institutii de interes public Vizitatori: 30281
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Bd.Dacia, nr. 59, sector 1,
-------------------------
Phone: Telefon
  0213170018; 0213170094; 0213170095
-------------------------
Web: Internet
  email: namr@namr.ro
  site: www.namr.ro

 
Taxe, redevente miniere si tarife  
Detalii  

Resursele minerale situate pe teritoriul şi în subsolul ţării şi al platoului continental în zona economică a României din Marea Neagră fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român. Punerea lor în valoare prin activităţi miniere conduce la obligaţia titularilor de licenţe/permise, conform  art. 39. lit. t) din Legea minelor nr. 85/2003 “să achite taxele privind activitatea minieră şi redevenţa minieră în termenele stabilite de prezenta lege.”

 

Taxa pe activitatea miniera         

 

Titularii licenţelor/permiselor sunt obligaţi la plata către bugetul de stat a unei taxe pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi  exploatare a resurselor minerale. Valorile taxei anuale care se achită în funcţie de suprafeţele pe care se desfăşoară activitatea minieră şi modul de plată sunt precizate în art. 44 alin. 2-6 din Legea minelor nr. 85/2003.

Obligaţiile titularilor de a se înregistra la organele fiscale ca plătitori de taxe şi de a fi luaţi în evidenţă la compartimentul de inspecţie teritorială pentru resurse minerale al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale la care sunt arondaţi se vor face în baza prevederilor Capitolului I, pct. 2 - 4 din ORDINUL   Nr. 74 din 29 martie 2004 pentru aprobarea Instrucţiunilor tehnice privind modul de raportare şi de calcul al valorii producţiei şi redevenţei miniere datorate de către titularii actelor de dare în administrare sau de concesiune. 

Modul de calcul şi de raportare a taxei datorate sunt precizate în  Capitolul VII, art. 117 alin. (1)-(3) din HOTĂRÂREA   Nr. 1208 din 14 octombrie 2003 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003 şi în Capitolul I, Subcapitolul A, pct. 1 şi 2 şi ANEXA 1 la Instrucţiunile tehnice din ORDINUL   Nr. 74 din 29 martie 2004 pentru aprobarea Instrucţiunilor tehnice privind modul de raportare şi de calcul al valorii producţiei şi redevenţei miniere datorate de către titularii actelor de dare în administrare sau de concesiune.

 

Redeventa miniera              

Titularii licenţelor/permiselor sunt obligaţi la plata către bugetul de stat a unei redevenţe miniere pentru activitatea de exploatare (incluzând şi exploatarea experimentală desfăşurată în timpul activităţii de explorare).

Redeventa miniera, plătibilă trimestrial, cu scadenţă până la data de 20 a primei luni a trimestrului următor perioadei de raportare, reprezintă o cotă procentuală din valoarea producţiei miniere realizate în trimestrul respectiv. Art. 45 din Legea minelor nr. 85/2003 stabileşte cotele procentuale din valoarea producţiei miniere în funcţie de substanţele extrase.

Titularii au obligaţia de a transmite autorităţii competente datele şi informaţiile necesare pentru a calcula redevenţa minieră cuvenită conform legii.

Modul de raportare şi de calcul al valorii producţiei şi redevenţei miniere datorate de către titularii actelor de dare în administrare sau în concesiune este cuprins în  Capitolul I, Subcapitolul B, pct. 1 -3 , ANEXA 2 şi ANEXA 3 la Instrucţiunile tehnice din ORDINUL   Nr. 74 din 29 martie 2004 pentru aprobarea Instrucţiunilor tehnice privind modul de raportare şi de calcul al valorii producţiei şi redevenţei miniere datorate de către titularii actelor de dare în administrare sau de concesiune.

Verificarea exactităţii datelor şi a informaţiilor pe baza cărora se calculează taxa pentru activitatea minieră şi redevenţa minieră se face de către autoritatea competentă, precum şi de către organele administraţiei publice cu atribuţii în domeniul controlului financiar.

Pentru neplata în termen a taxelor pentru activitatea minieră şi/sau a redevenţei miniere se datorează majorări de întârziere şi penalităţi de întârziere, conform legislaţiei fiscale în vigoare.

Nerespectarea de către titularii permiselor şi licenţelor a obligaţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare constituie contravenţie dacă, potrivit legii penale, nu constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă contravenţională, conform capitolului X - Sanctiuni art. 57 din Legea minelor nr. 85/2003. şi a Capitolului III Sanctiuni din ORDINUL   Nr. 74 din 29 martie 2004 pentru aprobarea Instrucţiunilor tehnice privind modul de raportare şi de calcul al valorii producţiei şi redevenţei miniere datorate de către titularii actelor de dare în administrare sau de concesiune.

Tarife              

Pentru actele eliberate în exercitarea atribuţiilor sale: avize, permise de prospecţiune şi exploatare, licenţe de explorare şi exploatare, documente de înregistrare a rezervelor, decizii de încetare a activităţii miniere, aprobări de asociere, de transfer al licenţei, acte adiţionale la licenţe, atestate, autorizări sau alte asemenea acte, precum şi pentru consultarea şi utilizarea unor documente şi informaţii referitoare la resursele minerale şi a Cărţii miniere, autoritatea competentă percepe tarife stabilite prin ORDINUL   Nr. 129 din  26 iunie 2006 privind aprobarea tarifelor percepute pentru actele eliberate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale în exercitarea atribuţiilor sale.

Plata taxelor, tarifelor şi a redevenţelor prevăzute în prezenta lege nu îl scuteşte pe titularul licenţei/permisului de plata obligaţiilor bugetare datorate conform legislaţiei fiscale în vigoare.

 

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
Acte aditionale  |  Acte emise de autoritatile publice  |  Acte normative  |  Administrarea domeniului public  |  Concesiune  |  Conducte petroliere  |  Documentatii tehnice  |  Institutii de interes public  |  Legislatia in vigoare  |  Ministere si institutii de interes public  |  Modul de administrare  |  Norme protectia muncii  |  Obligatiilor fiscale  |  Organele administratiei publice  |  Organele competente  |  Persoanelor fizice si juridice  |  Protectia mediului  |  Protectia muncii  |  Protectie agentii  |  Punerea in functiune   |  Reglementarile legii   |  Transport national  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.