Succesiunea se deschide la moartea unei persoane. Procedura succesorala notariala se deschide la cererea oricarei persoane care dovedeste un interes legitim (oricare dintre succesibili, creditori ai succesiunii sau ai succesibililor, persoane care au detinut bunuri în coproprietate cu defunctul, executorul testamentar, beneficiari ai mostenirii vacante).
- Competenta
Procedura succesorala notariala va putea fi dezbatuta la biroul nostru notarial daca ultimul domiciliu al defunctului (ultimul domiciliu al autorului care a decedat ultimul în cazul succesiunilor succesive) a fost situat în localitatile Berceni, Bragadiru, Branesti, Cernica, Ciorogârla, Clinceni, Copaceni, Cornetu, Darasti – Ilfov, Dobroesti, Domnesti, Glina, Jilava, Magurele, Pantelimon, Popesti – Leordeni, Vidra, 1 Decembrie. În în care defunctul nu a avut ultimul domiciliu în România, notarul public va putea dezbate procedura succesorala daca exista cel putin un bun imobil al defunctului în localitatile de mai sus sau, în cazul în care nu a detinut bunuri imobil, exista bunuri mobile în localitatile de mai sus.
- Desfasurarea procedurii
Cererea de deschidere a procedurii succesorale se va completa la sediul biroului notarial si va cuprinde urmatoarele: datele de stare civila ale defunctului, numele, prenumele si domiciliul mostenitorilor prezumtivi, bunurile defunctului, cu mentionarea valorii acestora, precum si a pasivului succesoral. La depunerea cererii, solicitantul va completa de asemenea formularul cu privire la verificarea evidentelor succesorale tinute la nivelul Camerei notarilor publici.
În cazul în care notarul public constata ca nu este competent teritorial sau obtine în urma cererii sale de verificare a Registrului de evidenta a procedurilor succesorale o adeverinta din care reiese ca succesiunea este înregistrata la un alt birou notarial, notarul se desesizeaza fara a cita partile, prin informarea solicitantului cu privire la notarul public competent sa solutioneze cauza.