| | | Detalii | | | | Donatia este contractul prin care o persoana dispune cu titlu gratuit de bunurile sale, în tot sau în parte, în favoarea unei alte persoane. Donatiile pot fi facute de persoanele care nu sunt insolvabile. Conform art. 12 din Codul civil, persoanele insolvabile nu pot face acte cu titlu gratuit. Minorii si tutorele, în numele minorului, nu pot sa faca donatii si nici sa garanteze obligatia altuia. Fac exceptie darurile obisnuite, potrivite cu starea materiala a minorului. Art. 990 Cod civil instituie unele incapacitatile speciale. Asadar, sunt anulabile donatiile facute medicilor, farmacistilor sau altor persoane, în perioada în care, în mod direct sau indirect, îi acordau îngrijiri de specialitate dispunatorului pentru boala care este cauza a decesului precum si donatiile facute preotilor sau a altor persoane care acordau asistenta religioasa în timpul bolii care este cauza a decesului. Aceste prevederi nu se aplica pentru donatiile facute sotului, rudelor în linie dreapta sau colateralilor privilegiati si nici donatiile facute altor rude pâna la al patrulea grad inclusiv, daca, la data încheierii donatiei, dispunatorul nu are sot si nici rude în linie dreapta sau colaterali privilegiati. Donatiile sunt acte irevocabile esentialmente, donatorul nu se poate razgândi. Exista totusi si o exceptie: donatia între soti este revocabila în timpul casatoriei. Pregatirea documentelor necesare si a draftului contractului de donatie au o durata medie de 3 zile lucratoare, însa aceste termene pot fi prelungite în functie de eventualele situatii juridice identificate de notarul public. În biroul notarial, la semnare, partile pot petrece atât timp cât este necesar pentru a fi lamurite si pentru a agrea continutul final al contractului, asadar pot fi de la 30 de minute pâna la câteva ore. Cel care primeste donatia (donatarul) va achita onorariul notarial si tariful de intabulare, daca partile nu se înteleg altfel.
Onorariile notariale se calculeaza conform Ordinului Ministrului Justitiei 2.864/C din 11 decembrie 2024, în functie de valoarea rezultata din studiile de piata întocmite de experti independenti (grila notarilor).
Tariful de intabulare se calculeaza prin aplicarea unui procent de 0,15% în cazul persoanelor fizice cumparatoare, respectiv prin aplicarea unui procent de 0,5% în cazul persoanelor juridice. Baza de calcul este valoarea rezultata din studiile de piata întocmite de experti independenti (grila notarilor). Pe lânga tariful de intabulare, poate fi necesara si perceperea unor tarife de radiere/notare, în functie de situatia juridica a bunului. Tariful de intabulare si alte tarife de publicitate se achita notarului public care le vireaza Oficiului de cadastru si publicitate competent.
Partile vor achita si costul extrasului de autentificare (40 lei/ carte funciara) si impozit. Impozitul se calculeaza si se încaseaza de notarul public. În cazul donatiei, impozitul se datoreaza de donatar. Codul fiscal prevede însa si unele exceptii: la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie între rude si afini pâna la gradul al III-lea inclusiv, precum si între soti, nu se percepe impozit.
Încheierea contractului poate implica si alte costuri, cum ar fi realizarea de copii legalizate de pe înscrisuri originale, verificarea registrelor notariale etc. Toate aceste costuri se comunica partilor înainte de încheierea contractului de donatie.
Biroul nostru notarial va poate consilia cu privire la toate aspectele care tin de autentificarea contractului de donatie. | | | | | | |