| | Vanzare teren intravilan, cu constructii | | | Detalii | | | | Având toata documentatia necesara si dupa verificarile facute de notarul public, se va redacta un prim draft al contractului de vânzare ce va fi pus la dispozitia partilor. Partile beneficiaza de consiliere constanta cu privire la continutul contractului de vânzare, notarul asigurându-se ca acestea au înteles pe deplin clauzele contractului si efectele juridice ale acestuia.
Partile, dupa ce sunt identificate de notarul public, îsi exteriorizeaza consimtamântul cu privire la încheierea contractului de vânzare în varianta finala agreata de comun acord prin semnatura olografa data în fata notarului public. În prezent, Legea nr. 589/2004 privind regimul juridic al activitatii electronice notariale, modificata, cu completarile ulterioare, care prevedere posibilitatea de semnare electronica cu semnatura calificata a anumitor documente, nu permite si semnarea contractelor de vânzare. Transferul dreptului de proprietate opereaza la momentul semnarii contractului de vânzare, daca partile nu convin altfel. În ceea ce priveste modalitatea de plata a pretului si predarea bunului, acestea sunt elemente negociate de parti si difera în fiecare caz.
Dupa semnare, notarul public are obligatia de a transmite Oficiului de cadastru si publicitate imobiliara competent cererea de intabularea a proprietatii pe numele cumparatorului. Oficiul de cadastru va elibera în termenul prevazut de lege o încheiere de intabulare si extrasul de informare aferent care fac dovada publicitatii transferului dreptului de proprietate. Acestea se vor comunica de OCPI notarului public, care, la rândul sau, le va transmite cumparatorului.
Desi operatiunile în fata notarului public s-au încheiat, cumparatorul mai are câteva obligatii importante: trebuie sa comunice contractul de vânzare directiei de taxe si impozite/primariei în a carei raza teritoriala se afla terenul, pentru a-l înscrie pe rolul sau fiscal. Pregatirea documentelor necesare si a draftului contractului de vânzare au o durata medie de 3 zile lucratoare, însa aceste termene pot fi prelungite în functie de eventualele situatii juridice identificate de notarul public. În biroul notarial, la semnare, partile pot petrece atât timp cât este necesar pentru a fi lamurite si pentru a agrea continutul final al contractului, asadar pot fi de la 30 de minute pâna la câteva ore. Cumparatorul va achita onorariul notarial si tariful de intabulare, daca partile nu se înteleg altfel.
Onorariile notariale se calculeaza conform Ordinului Ministrului Justitiei 2.864/C din 11 decembrie 2024, în functie de valoarea mai mare dintre pretul vânzarii si valoarea rezultata din studiile de piata întocmite de experti independenti (grila notarilor).
Tariful de intabulare se calculeaza prin aplicarea unui procent de 0,15% în cazul persoanelor fizice cumparatoare, respectiv prin aplicarea unui procent de 0,5% în cazul persoanelor juridice. Baza de calcul o reprezinta valoarea mai mare dintre pretul vânzarii si valoarea rezultata din studiile de piata întocmite de experti independenti (grila notarilor). Pe lânga tariful de intabulare, poate fi necesara si perceperea unor tarife de radiere/notare, în functie de situatia juridica a bunului. Tariful de intabulare si alte tarife de publicitate se achita notarului public care le vireaza Oficiului de cadastru si publicitate competent.
Vânzatorul va achita costul extrasului de autentificare (40 lei/ carte funciara) si impozitul pe venitul realizat din transferul proprietatii, în cazul în care vânzatorul este persoana fizica. Impozitul se calculeaza si se încaseaza de notarul public. Impozitul calculat si încasat de catre notarul public se vireaza pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost încasat, în conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului.
Încheierea contractului poate implica si alte costuri, cum ar fi realizarea de copii legalizate de pe înscrisuri originale, verificarea registrelor notariale etc. Toate aceste costuri se comunica partilor înainte de încheierea contractului de vânzare. | | | | | | |