| | Dezbaterea mostenirii / succesiunii | | | Detalii | | | | Procedura succesorala notariala se poate deschide oricând dupa data decesului autorului, în baza certificatului de deces prezentat în original notarului public. Deschiderea procedurii succesorale notariale nu trebuie confundata cu deschiderea succesiunii, care este data decesului defunctului si este momentul de la care se pot face actele de acceptare tacita sau expresa a succesiunii, actele de renuntate la succesiuni, si de la care se calculeaza inclusiv termenul pentru dobândirea bunurilor din masa succesorala în vederea impozitarii.
Daca prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absoluta actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei mosteniri nedeschise înca, precum actele prin care se accepta mostenirea sau se renunta la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstraineaza sau se promite înstrainarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea mostenirii. Daca a trecut 1 (un) an de la deces, notarul public poate solutiona dosarul succesoral de îndata ce este posibil, tinând cont de verificarile pe care trebuie sa le faca si de situatia juridica a bunurilor/datoriilor defunctului. Termenul de 1 (un) an calculat de la data decesului este deosebit de important, întrucât este termenul în interiorul caruia se pot face acte de acceptare sau acte de renuntare la succesiune. În baza încheierii finale, notarul public elibereaza certificatul de mostenitor. Acesta cuprinde constatari referitoare la patrimoniul succesoral, numarul si calitatea mostenitorilor si cotele ce le revin din acest patrimoniu, mentiuni cu privire la modalitatea prin care a fost stabilita întinderea cotelor succesorilor, precum si orice mentiune care justifica eliberarea acestuia.
Certificatul de mostenitor face dovada calitatii de mostenitor, legal sau testamentar, dovada dreptului de proprietate al mostenitorilor acceptanti asupra bunurilor din masa succesorala si cota care se cuvine fiecaruia.
La cererea mostenitorilor, notarul public poate elibera certificatul de calitate de mostenitor, care atesta numarul, calitatea, întinderea drepturilor tuturor mostenitorilor legali, exceptând dispozitiile privind masa succesorala.
Certificatul de calitate de mostenitor se elibereaza cu respectarea procedurii prevazute de prezenta lege pentru eliberarea certificatului de mostenitor, stabilindu-se si cotele succesorale.
Dupa emiterea unui certificatului de mostenitor, un alt certificat de mostenitor poate fi eliberat pe baza unei încheieri finale prin care se suplimenteaza masa succesorala cu alte bunuri ale defunctului, care nu au fost cuprinse în încheierea finala initiala. Suplimentarea masei succesorale se face doar cu acordul tuturor mostenitorilor. Se prezuma ca exista acordul mostenitorului pentru suplimentarea mostenirii, care, legal citat fiind, nu s-a opus. Opozitia trebuie sa fie motivata si se depune pâna la expirarea termenului fixat pt dezbaterea cauzei. În succesiunile care privesc bunurile comune ale autorului succesiunii si ale sotului supravietuitor, cotele de contributie ale acestora la dobândirea bunurilor si asumarea obligatiilor se stabilesc prin acordul mostenitorilor consemnat în încheierea finala sau, dupa caz, în actul de lichidare încheiat în forma autentica. Daca regimul matrimonial a încetat sau s-a modificat dupa intrarea în vigoare a Codului civil actual, lichidarea acestuia trebuie sa respecte forma autentica notariala. Onorariile notariale se calculeaza conform Ordinului Ministrului Justitiei 2.864/C din 11 decembrie 2024, în functie de valoarea masei succesorale, fiecare mostenitor datorând suma ce îi revine proportional cu cota sa parte din mostenire.
Tariful de intabulare, în cazul în care în masa succesorala sunt si imobile cadastrate, se calculeaza prin aplicarea unui procent de 0,15% din valoarea bunului imobil rezultata din studiile de piata întocmite de experti independenti (grila notariala). Daca imobilul nu este intabulat, se va achita un cost de 100 lei/certificat/BCPI pentru eliberarea certificatului de sarcini. Pe lânga tariful de intabulare, poate fi necesara si perceperea unor tarife de radiere/notare, în functie de situatia juridica a bunului. Tariful de intabulare si alte tarife de publicitate imobiliara se achita notarului public care le vireaza Oficiului de cadastru si publicitate competent.
Impozitul se calculeaza si se încaseaza de notarul public si reprezinta 1% din valoarea masei succesorale imobiliare. Acest impozit nu se datoreaza daca succesiunea se dezbate în termen de 2 (doi) ani de la deces pentru toate bunurile imobile aflate în masa succesorala. Eliberarea ulterioara a unui certificat de mostenitor suplimentar, dupa împlinirea termenului de 2 (doi) ani de la deces, implica si plata acestui impozit de 1% din valoarea masei succesorale imobiliare, dar numai pentru bunurile imobile incluse în certificatul de mostenitor suplimentar eliberat dupa împlinirea acestui termen de 2 (doi) ani. Impozitul calculat si încasat de catre notarul public se vireaza pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost încasat, în conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului.
Eliberarea certificatului de mostenitor poate implica si alte costuri, cum ar fi realizarea de copii legalizate de pe înscrisuri originale, verificarea registrelor notariale etc.
Biroul nostru notarial va poate consilia cu privire la toate aspectele care tin de dezbaterea mostenirii si eliberarea certificatului de mostenitor sau de calitate de mostenitor, daca defunctul a avut ultimul domiciliu în Municipiul Bucuresti. | | | | | | |