| | | Detalii | | | | Procedura divortului este de competenta notarului public cu sediul biroului în circumscriptia judecatoriei în a carei raza teritoriala se afla locul încheierii casatoriei SAU ultima locuinta comuna a sotilor. Competenta teritoriala a notarilor publici numiti în Mun. Bucuresti se întinde pe tot cuprinsul circumscriptiei Tribunalului Bucuresti. Înainte de verificarea competentei teritoriale, notarul public va verifica daca legea aplicabila divortului pentru casatoria solicitata a fi desfacuta prin cererea primita este legea româna, iar în caz afirmativ procedeaza la verificarea competentei sale teritoriale, potrivit legii. În cazul în care stabileste ca divortul prin acordul sotilor este de competenta altui birou notarial, notarul public îndruma partile sa se adreseze notarului public competent. În cazul în care competente sunt mai multe birouri notariale, competenta de îndeplinire a procedurii divortului prin acordul partilor apartine biroului notarial care a înregistrat primul cererea. În cazul în care casatoria a fost încheiata în strainatate, competenta în desfacerea acesteia, îi revine notarului public cu sediul biroului în circumscriptia judecatoriei locului transcrierii certificatului de casatorie sau notarului public cu sediul biroului în circumscriptia Tribunalului Bucuresti. Prin ultima locuinta comuna se întelege ultima locuinta în care au convietuit sotii. Dovada acesteia se face, dupa caz, cu actele de identitate ale sotilor, din care rezulta domiciliul comun sau resedinta comuna a acestora SAU prin declaratie autentica pe propria raspundere a fiecaruia dintre soti, din care sa rezulte care a fost ultima locuinta comuna a acestora. Notarul public acorda sotilor un termen de reflectie de 30 de zile si îi informeaza verbal pe soti despre aceasta la momentul înregistrarii cererii, precizându-le data (ziua, luna, anul) si ora la care acestia trebuie sa se prezinte personal la biroul notarial. Termenul de reflectie nu poate fi mai scurt de 30 de zile calendaristice si nu va putea fi prelungit prin acordarea unui nou termen, decât în cazurile exceptionale (de exemplu, neefectuarea raportului de ancheta sociala pâna la termenul stabilit initial). În vederea admiterii cererii de divort în cazul în care exista copii minori, notarul public sesizeaza autoritatea competenta, atasând cererii proiectul acordului sotilor cu privire la exactitatea autoritatii parintesti, locuinta copiilor, modalitatea de pastrare a legaturilor personale si stabilirea contributiei fiecaruia dintre parinti, la cresterea, educarea, învatatura si pregatirea profesionala a copiilor dupa divort.
Autoritatea tutelara de la locul unde se stabileste domiciliul minorului va vizita locuinta acestora si va transmite raportul de ancheta sociala prin care se va constata daca cele decise de parinti prin proiectul de acord parental sunt în interesul superior al minorului. La dosarul cauzei se depune raportul de ancheta sociala, în vederea solutionarii procedurii de divort pe cale notariala. Notarul public, în procedura divortului cu copii minori, are obligatia de a proceda la ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani. Copilul care nu a împlinit 10 ani, poate fi ascultat, daca notarul public considera ca acest lucru este necesar pentru solutionarea cauzei. În procedura notariala, ascultarea minorului se va face în prezenta parintilor.
Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere si a primi orice informatie, potrivit cu vârsta sa, de a-si exprima opinia si de a fi informat asupra consecintelor pe care le poate avea acesta, daca este respectata, precum si asupra consecintelor oricarei decizii care îl priveste. Opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerarea în raport cu vârsta si cu gradul sau de maturitate. În vederea admiterii cererii de divort al sotilor cu copii minori, este necesara autentificarea acordului parental cu privire la exercitarea în comun a autoritatii parintesti si stabilirea locuintei pentru fiecare copil minor are la baza respectarea interesului superior al copilului, parintii fiind cei care cunosc cel mai bine motivele care au determinat desfacerea casatoriei si cum ar putea proteja minorul de efectele divortului, astfel încât dezvoltarea armonioasa, din punct de vedere fizic si psihic a minorului, sa nu fie influentata. În vederea atingerii acestui scop, conventia sotilor ar trebui sa cuprinda cel putin mentiuni cu privire la locuinta minorului, cuantumul, modalitatea de plata si data la care urmeaza a fi executata obligatia legala de întretinere, modalitatea de exercitare a dreptului parintelui separat de copilul minor de a avea legaturi personale cu acesta (detalierea programului de vizitare). Înscrisul autentificat de notarul public prin care se constata acordul parental constituie titlu executoriu. Daca sotii staruie în cererea de divort si daca, în acest sens, consimtamântul lor este liber si neviciat, dupa autentificarea acordului parintilor cu privire la copiii minori, notarul public întocmeste o încheiere de admitere a cererii de divort prin acordul partilor, încheierea prin care constata ca acestia îsi exprima liber si neviciat si sunt îndeplinite, cumulativ si celelalte conditii legale prevazute de Codul civil pentru desfacerea casatoriei. Dupa admiterea cererii de divort, în aceeasi zi, notarul public elibereaza certificatul de divort prin care constata desfacuta casatoria prin acordul partilor. În certificatul de divort se vor consemna desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, în fata notarului public, numele de familie pe care fostii soti le vor purta dupa divort, precum si, dupa caz, mentiunile cu privire la acordul parental referitor la minori.
Certificatul de divort face dovada desfacerii casatoriei prin acordul sotilor, precum si a numelui de familie pe care fiecare dintre ei îl va purta dupa divort. În vederea eliberarii certificatului de divort, notarul public solicita alocarea numarului pentru certificatul de divort din Registrul unic al certificatelor de divort, tinut de Ministerul Afacerilor Interne. Numarul alocat de acest registru se înscrie de catre notarul public pe certificatul de divort.
Odata cu eliberarea certificatului de divort, notarul public restituie sotilor certificatul de casatorie pe care va scrie mentiunea: „Desfacut casatoria prin certificatul de divort nr. ___/__.” Urmata de semnatura si sigiliul notarului public instrumentator. Notarul public emite o încheiere de respingere a cererii de divort în urmatoarele cazuri în care nu sunt îndeplinite conditiile prevazute de lege pentru desfacerea casatoriei prin acordul partilor: la depunerea cererii de divort nu sunt prezenti ambii soti personal sau prin mandatar; unul dintre soti sau mandatarul refuza sa semneze cererea personal, în fata notarului public; sotii refuza sa dea declaratiile prevazute lege; sotii nu se înteleg cu privire la numele de familie care urmeaza a fi purtat dupa divort de catre fiecare dintre ei; sotii nu prezinta, la depunere cererii de divort, actul de casatorie în original; unul dintre soti se prezinta în fata notarului public la termenul de 30 de zile acordat si declara ca nu mai staruie în cererea de divort; unul dintre soti nu mai staruie în cererea de divort, întrucât nu s-a prezentat în fata notarului public la termenul stabilit pentru a declara ca staruie la cererea de divort; sotii se împaca; sotii îsi retrag cererea de divort; sotii nu se înteleg cu privire la obligatiile pe care le au în legatura cu copiii minori; înainte de finalizarea procedurii de divort unul dintre soti a decedat, casatoria încetând în acest mod. | | | | | | |