Adina Moldovanu - Birou Notarial Bucuresti Afisari: 10
Categorie: AFACERI >> Notari publici Vizitatori: 2
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Paris, nr. 5, Sector 1
-------------------------
Phone: Telefon
  0751154041
-------------------------
Web: Internet
  email: notar.moldovanu@gmail.com
  site: www.notar-moldovanu.ro

 
Divortul  
Detalii  

Notarul public este competent sa instrumenteze procedura divortului prin acordul sotilor, atât atunci când acestia au copii minori, cât si atunci când nu au copii minori.

Cum se stabileste competenta notarului?

Procedura divortului este de competenta notarului public cu sediul biroului în circumscriptia judecatoriei în a carei raza teritoriala se afla locul încheierii casatoriei SAU ultima locuinta comuna a sotilor. Competenta teritoriala a notarilor publici numiti în Mun. Bucuresti se întinde pe tot cuprinsul circumscriptiei Tribunalului Bucuresti.
Înainte de verificarea competentei teritoriale, notarul public va verifica daca legea aplicabila divortului pentru casatoria solicitata a fi desfacuta prin cererea primita este legea româna, iar în caz afirmativ procedeaza la verificarea competentei sale teritoriale, potrivit legii.
În cazul în care stabileste ca divortul prin acordul sotilor este de competenta altui birou notarial, notarul public îndruma partile sa se adreseze notarului public competent. În cazul în care competente sunt mai multe birouri notariale, competenta de îndeplinire a procedurii divortului prin acordul partilor apartine biroului notarial care a înregistrat primul cererea.
În cazul în care casatoria a fost încheiata în strainatate, competenta în desfacerea acesteia, îi revine notarului public cu sediul biroului în circumscriptia judecatoriei locului transcrierii certificatului de casatorie sau notarului public cu sediul biroului în circumscriptia Tribunalului Bucuresti.
Prin ultima locuinta comuna se întelege ultima locuinta în care au convietuit sotii. Dovada acesteia se face, dupa caz, cu actele de identitate ale sotilor, din care rezulta domiciliul comun sau resedinta comuna a acestora SAU prin declaratie autentica pe propria raspundere a fiecaruia dintre soti, din care sa rezulte care a fost ultima locuinta comuna a acestora.

Cererea de divort si actele necesare

Sotii se vor prezenta personal în fata notarului public pentru depunerea cererii de divort, precum si ulterior, în cadrul procedurii, pentru staruinta în cererea de divort si exprimarea consimtamântului liber si neviciat cu privire la desfacerea casatoriei. Prin exceptie, cererea de divort se poate depune la notarul public si prin mandatar cu procura autentica, aceasta cuprinzând toate mentiunile necesare, potrivit legii, la depunerea cererii. Cererea se face în scris si se semneaza personal de catre soti sau prin mandatar, în fata notarului public la care se depune cererea.

Cererea de divort va cuprinde declaratia sotilor ca au ori nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, acordul de principiu al ambilor parinti cu privire la copiii minori (modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei la cheltuielile de crestere, educare, învatatura si pregatire profesionala a copiilor), învoiala acestora asupra numelui de familie pe care îl va purta fiecare dintre soti dupa divort.

Cererea de divort va fi însotita de:
  • Fotocopii de pe certificatele de nastere ale sotilor
  • Fotocopii de pe actele de identitate ale sotilor
  • Fotocopii de pe certificatele de nastere si, dupa caz, actele de identitate ale copiilor minori
  • Originalul certificatului de casatorie emis de autoritatile române, de pe care se face copie legalizata, si care se retine de catre notarul public pâna la eliberarea certificatului de divort

În ziua primirii cererii, notarul public înregistreaza cererea în registrul de divorturi, dupa ce a verificat daca este competent si daca a fost platit onorariul. Neplata onorariului la depunerea cererii de divort atrage refuzul notarului public de a primi cererea.

Cât dureaza solutionarea dosarului de divort?

Notarul public acorda sotilor un termen de reflectie de 30 de zile si îi informeaza verbal pe soti despre aceasta la momentul înregistrarii cererii, precizându-le data (ziua, luna, anul) si ora la care acestia trebuie sa se prezinte personal la biroul notarial. Termenul de reflectie nu poate fi mai scurt de 30 de zile calendaristice si nu va putea fi prelungit prin acordarea unui nou termen, decât în cazurile exceptionale (de exemplu, neefectuarea raportului de ancheta sociala pâna la termenul stabilit initial).

Ce este ancheta sociala?

În vederea admiterii cererii de divort în cazul în care exista copii minori, notarul public sesizeaza autoritatea competenta, atasând cererii proiectul acordului sotilor cu privire la exactitatea autoritatii parintesti, locuinta copiilor, modalitatea de pastrare a legaturilor personale si stabilirea contributiei fiecaruia dintre parinti, la cresterea, educarea, învatatura si pregatirea profesionala a copiilor dupa divort.

Autoritatea tutelara de la locul unde se stabileste domiciliul minorului va vizita locuinta acestora si va transmite raportul de ancheta sociala prin care se va constata daca cele decise de parinti prin proiectul de acord parental sunt în interesul superior al minorului. La dosarul cauzei se depune raportul de ancheta sociala, în vederea solutionarii procedurii de divort pe cale notariala.

Ascultarea minorului

Notarul public, în procedura divortului cu copii minori, are obligatia de a proceda la ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani. Copilul care nu a împlinit 10 ani, poate fi ascultat, daca notarul public considera ca acest lucru este necesar pentru solutionarea cauzei. În procedura notariala, ascultarea minorului se va face în prezenta parintilor.

Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere si a primi orice informatie, potrivit cu vârsta sa, de a-si exprima opinia si de a fi informat asupra consecintelor pe care le poate avea acesta, daca este respectata, precum si asupra consecintelor oricarei decizii care îl priveste. Opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerarea în raport cu vârsta si cu gradul sau de maturitate.

Acordul parental

În vederea admiterii cererii de divort al sotilor cu copii minori, este necesara autentificarea acordului parental cu privire la exercitarea în comun a autoritatii parintesti si stabilirea locuintei pentru fiecare copil minor are la baza respectarea interesului superior al copilului, parintii fiind cei care cunosc cel mai bine motivele care au determinat desfacerea casatoriei si cum ar putea proteja minorul de efectele divortului, astfel încât dezvoltarea armonioasa, din punct de vedere fizic si psihic a minorului, sa nu fie influentata.
În vederea atingerii acestui scop, conventia sotilor ar trebui sa cuprinda cel putin mentiuni cu privire la locuinta minorului, cuantumul, modalitatea de plata si data la care urmeaza a fi executata obligatia legala de întretinere, modalitatea de exercitare a dreptului parintelui separat de copilul minor de a avea legaturi personale cu acesta (detalierea programului de vizitare).
Înscrisul autentificat de notarul public prin care se constata acordul parental constituie titlu executoriu.

Admiterea cererii de divort

Daca sotii staruie în cererea de divort si daca, în acest sens, consimtamântul lor este liber si neviciat, dupa autentificarea acordului parintilor cu privire la copiii minori, notarul public întocmeste o încheiere de admitere a cererii de divort prin acordul partilor, încheierea prin care constata ca acestia îsi exprima liber si neviciat si sunt îndeplinite, cumulativ si celelalte conditii legale prevazute de Codul civil pentru desfacerea casatoriei.

Când se eliberareaza certificatul de divort?

Dupa admiterea cererii de divort, în aceeasi zi, notarul public elibereaza certificatul de divort prin care constata desfacuta casatoria prin acordul partilor. În certificatul de divort se vor consemna desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, în fata notarului public, numele de familie pe care fostii soti le vor purta dupa divort, precum si, dupa caz, mentiunile cu privire la acordul parental referitor la minori.

Certificatul de divort face dovada desfacerii casatoriei prin acordul sotilor, precum si a numelui de familie pe care fiecare dintre ei îl va purta dupa divort. În vederea eliberarii certificatului de divort, notarul public solicita alocarea numarului pentru certificatul de divort din Registrul unic al certificatelor de divort, tinut de Ministerul Afacerilor Interne. Numarul alocat de acest registru se înscrie de catre notarul public pe certificatul de divort.

Odata cu eliberarea certificatului de divort, notarul public restituie sotilor certificatul de casatorie pe care va scrie mentiunea: „Desfacut casatoria prin certificatul de divort nr. ___/__.” Urmata de semnatura si sigiliul notarului public instrumentator.

Respingerea cererii de divort

Notarul public emite o încheiere de respingere a cererii de divort în urmatoarele cazuri în care nu sunt îndeplinite conditiile prevazute de lege pentru desfacerea casatoriei prin acordul partilor: la depunerea cererii de divort nu sunt prezenti ambii soti personal sau prin mandatar; unul dintre soti sau mandatarul refuza sa semneze cererea personal, în fata notarului public; sotii refuza sa dea declaratiile prevazute lege; sotii nu se înteleg cu privire la numele de familie care urmeaza a fi purtat dupa divort de catre fiecare dintre ei; sotii nu prezinta, la depunere cererii de divort, actul de casatorie în original; unul dintre soti se prezinta în fata notarului public la termenul de 30 de zile acordat si declara ca nu mai staruie în cererea de divort; unul dintre soti nu mai staruie în cererea de divort, întrucât nu s-a prezentat în fata notarului public la termenul stabilit pentru a declara ca staruie la cererea de divort; sotii se împaca; sotii îsi retrag cererea de divort; sotii nu se înteleg cu privire la obligatiile pe care le au în legatura cu copiii minori; înainte de finalizarea procedurii de divort unul dintre soti a decedat, casatoria încetând în acest mod.
 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
certificatul fiscal  |  constructii speciale   |  Accesul in imobil  |  Act de donatie  |  Act juridic  |  Acte deces  |  Acte divort copii minori intelegere  |  Acte necesare autoritatea tutelara  |  Acte necesare cadastru  |  Acte necesare intabulare   |  Acte notariale  |  Acte partaj  |  Actele de proprietate ale apartamentului   |  Actele de proprietate ale imobilului  |  Actele necesare dosar cadastral  |  Activitati publicitate  |  Actul de deces original  |  Analiza de caz  |  Analiza piata  |  Asigurare constructii  |  Asistenta fiscala  |  Asistenta fiscala persoane fizice  |  Asistenta fiscala persoane juridice  |  Asistenta juridica  |  Asistenta juridica persoane fizice  |  Asistenta juridica persoane juridice  |  Atestare acte  |  Atestare acte juridice  |  Autentificare oferta donatie  |  Avize constructii  |  Avize pentru constructii  |  Avize persoane juridice  |  Bunuri mobile  |  Cadastru agricol  |  Cadastru intabulare  |  Cadastru terenuri  |  Calitate de mostenitor  |  Carte funciara  |  Cartea funciara a proprietatii   |  Cartea funciara terenuri  |  Casatorie desfacuta divort  |  Cercetare piata  |  Certificare acte identitate mostenitori  |  Certificat calitate  |  Certificat casatorie  |  Certificat de atestare fiscala   |  Certificat de mostenitor  |  Certificat de nastere  |  Certificat deces  |  Certificat deces in original  |  Certificat fiscal   |  Certificate atestare  |  Certificate deces  |  Certificate mostenitor  |  Certificate sarcini  |  Certificatele de atestare fiscala  |  Certificatele de competenta   |  Certificatul casatorie parintilor  |  Certificatul de casatorie   |  Certificatul de casatorie civila  |  Certificatul de deces  |  Certificatul de nastere in original  |  Certificatul divort  |  Cimitire bucuresti  |  Cine private  |  Codul fiscal  |  Codul procedura civila  |  Comunicarea actelor de procedura  |  Concesiune  |  Conform contractului  |  Consiliere copii   |  Consiliere cumparare pc  |  Consiliere juridica copii  |  Constructii agricole  |  Constructii parcari  |  Constructii speciale  |  Contract de donatie  |  Contracte de baza  |  Contracte donatie  |  Contracte garantie imobiliara notar  |  Contracte partaj  |  Contracte vanzare cumparare  |  Contractul de asigurare  |  Contractul de vanzare cumparare  |  Conventia partilor   |  Copii acte   |  Copii legalizate  |  Copii legalizate dupa actele de succesiune  |  Copilul minor  |  Copilului minor  |  Cota parte a fiecaruia  |  Cresterea copiilor  |  Cresterea copilului  |  Declaratie notariala   |  Declaratie notariala domiciliul minorului  |  Deschiderea succesiunii  |  Dezvoltare imobiliara  |  Divort acordul partilor  |  Documentatia cadastrala  |  Documentatia cadastrala expert cadastral  |  Documentatia cadastrala pe teren  |  Dreptul administrativ si fiscal  |  Dreptul afacerilor  |  Dreptul contractelor  |  Dreptul de folosinta  |  Dreptul de proprietate  |  Drepturi reale  |  Elemente constructii  |  Elemente legatura  |  Eliberare vize afaceri  |  Etapele de constructie  |  Extras de carte funciara   |  Fiecare proprietate in parte  |  Imobil in intravilan, extravilan  |  Impozitarea imobilului  |  Impozite terenuri  |  Intabulare constructie  |  Intabulare terenuri  |  Intabularea imobilului in cartea funciara  |  Intabularea unui imobil  |  Irigatii agricole  |  Legislatia imobiliara  |  Legislatia in vigoare  |  Masa succesorala  |  Masei succesorale  |  Modalitati plata impozite persoane fizice  |  Modificare act constitutiv  |  Modificare forma juridica   |  Nastere certificate  |  Nastere pregatire  |  Notar certificat mostenitor  |  Notar imobil dobandire mostenire  |  Notari publici  |  Numele sotilor dupa casatorie  |  Oficiul de cadastru   |  Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara   |  Onorariului de plata  |  Ordine plata  |  Orice alte bunuri mobile  |  Partaj bunuri comune  |  Partaj bunuri imobile  |  Partaj bunuri mobile  |  Partaj succesoral  |  Patrimoniul defunctului   |  Perioada medie   |  Persoana fizice autorizata  |  Persoana juridica   |  Persoanelor fizice si juridice  |  Plan de amplasament   |  Planul de amplasament si delimitare   |  Plata electronica  |  Polita de asigurare  |  Prima de asigurare  |  Prima intabulare  |  Procedura de insolventa   |  Procedura divort acordul sotilor  |  Procedura stabilire cazuri malpraxis  |  Procedura succesorala  |  Procedura succesorala notariala  |  Proceduri judecatoresti  |  Programului de vizitare a copilului minor  |  Publicitate imobiliara  |  Redactarea de acte juridice  |  Regimul proprietatii  |  Releveu teren   |  Releveul constructiilor  |  Renuntare la martori  |  Respectarea drepturilor copilului  |  Semnatura electronica  |  Servicii personalizate  |  Servicii birou  |  Servicii notariale  |  Servicii notariale complete  |  Servicii personalizate  |  Situri arheologice  |  Stabilirea cauzei  |  Stabilirea mostenitorilor  |  Stabilirea programului de vizitare  |  Taxe si impozite  |  Teren intravilan sau extravilan  |  Terenuri fara constructii  |  Terenuri intravilan si extravilan   |  Tinute de zi   |  Tinute zi copii  |  Titlu de proprietate  |  Titlul de mostenitor  |  Titlul executoriu original  |  Titluri de proprietate   |  Toata suprafata  |  Verificarea imobilului  |  Verificarea proprietatii  |  Vita de vie  |  Zile calendaristice  |  Zile lucratoare  |  Ziua casatoriei  |  Ziua copilului  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.