- Corecţia viciilor de refracţie
- Avantajele Visian ICL
Ce înseamnă un viciu de refracţie: înseamnă că există o neconcordanţă între puterea de refracţie a tuturor mediilor transparente ale ochiului (cornee, umoare apoasă, cristalin, vitros) şi lungimea ochiului astfel încât la ochiul miop focalizarea razelor se face înaintea retinei, la hipermetrop în spatele retinei iar la astigmat focalizarea se face nu într-un punct ci pe o elipsă. Deoarece nu putem modifica lungimea ochiului, ca să corectăm viciul de refracţie trebuie să modificăm puterea de refracţie a mediilor transparente - adică să introducem o lentilă cu putere pozitivă, negativă sau cilindrică. Această lentilă poate fi într-o ramă de ochelari, într-o lentilă de contact, modificarea puterii unei lentile naturale (corneea sau cristalinul) sau introducerea unei lentile intraocular Care sunt alternativele pentru un pacient cu un viciu de refracţie şi care nu mai vrea sa poarte ochelari? În funcţie de vârstă şi viciul de refracţie, există mai multe metode de corecţie: La pacienţii sub 35 de ani care nu pot fi corectaţi cu laserul excimer (fie din cauza dioptriilor prea mari, fie din cauza corneei prea subţiri) se recomandă cristalinele fakice. Este vorba de nişte lentile care se implantează în interiorul ochiului, fără îndepărtarea cristalinului natural. Aceste cristaline fakice sunt de mai multe tipuri, în funcţie de locul în care sunt poziţionate în interiorul ochiului: - în faţa irisului, cu fixare chiar de iris (tip iris-claw); aceste cristaline necesită de multe ori o incizie mare prin care se introduc; astfel se poate adauga un astigmatism indus chirurgical; când peste zeci de ani pacientul va avea cataractă, operaţia de cataractă va necesita extragerea lentilei iris-claw tot printr-o incizie la fel de mare; astăzi operăm cataracta prin incizii de 1.8-2.4 mm, probabil peste zeci de ani incizia pentru cataracta va fi si mai mica, dar lentila iris-claw se va extrage tot pe o incizie de 5-6 mm
- în camera anterioară (tot în faţa irisului) dar cu fixare în unghiul camerular; aceste cristaline au marele dezavantaj că produc în timp o rata mare de pierdere a celulelor endoteliale ale corneei (stratul intern al corneei care este decisiv în asigurarea transparenţei corneei). Din acest motiv, pacienţii care primesc acest tip de cristalin trebuie să fie urmăriţi anual prin măsurarea celulelor endoteliale. În cazul în care pierderea acestor celule este prea mare se recomandă îndepărtarea cristalinului (lentilei) din interiorul ochiului. Cristalinele de acest tip au o reputaţie extrem de proastă printre oftalmologi, toate modelele apărute de-a lungul timpului au fost retrase de pe piaţă şi numai recent firma Alcon a introdus un model care pare să aibă rezultate favorabile în studii. Nu există studii mai vechi de 5 ani cu acest tip de cristalin şi recent Alcon a mărit limita de densitate a celulelor endoteliale impusă pacientului pentru a putea fi operat cu acest tip de cristalin.
- în spatele irisului ( lentilele Visian ICL); acestea au marele avantaj că nu afectează numărul de celule endoteliale.
-
La pacienţii de peste 35-40 de ani, indiferent de mărimea viciului de refracţie, se recomandă înlocuirea cristalinului natural (chiar dacă este transparent) cu unul artificial multifocal. Procedura poartă numele de clear lens exchange (CLE). Intervenţia chirurgicală este identică cu cea efectuată la pacienţii cu cataractă, singura diferenţă fiind că se extrage un cristalin transparent în locul unuia opac, aşa cum se întâmplă la pacienţii cu cataractă. De ce această metodă se recomandă în special peste 40 de ani: un pacient sub 40 de ani are în general o acomodaţie utilă (în afara ochelarilor de distanţă nu necesită şi ochelari de citit) înlocuindu-se cristalinul natural cu unul artificial acesta din urma trebuie să compenseze atât puterea cât şi acomodaţia şi cristalinele multifocale actuale, în anumite cazuri sunt dezamăgitoare pentru pacient; peste 40 de ani privilegiul acomodaţiei este pierdut şi dacă pentru distanţă pacientul este adus la 0 dioptrii, pentru aproape trebuie să folosească ochelari sau să accepte limitările cristalinelor multifocale Avantajele Visian ICL Lentilele intraoculare Visian ICL reprezintă una dintre cele mai moderne tehnologii în corecţia viciilor de refracţie: - Calitatea vederii este foarte bună deoarece, spre deosebire de tratamentul Laser (LASIK, PRK), zona optică este cea normală a ochiului şi deci mult mai mare decât în cazul ochilor supuşi tratamentului Laser – din această cauză nu sunt prezente halouri şi glare care la tratamentele laser, în special la dioptrii mari, sunt posibile şi nu pot fi prevăzute iar corecţia este dificilă.
- Biocompatibilitatea: materialul din care sunt confecţionate lentilele (colamerul) este un copolimer al colagenului care nu este perceput ca şi corp străin de către sistemul imun al organismului uman
- Versatilitatea: permite corecţia unei game mari de vicii de refracţie, inclusiv valori mari care nu pot fi rezolvate prin procedura laser (LASIK, PRK) sau la pacienţii cu cornee subţire la care de asemenea tratamentul laser nu se poate efectua.
- Comfort pentru pacient: o dată ce lentila a fost introdusă în ochi, nu mai este nevoie de alte măsuri de îngrijire ca în cazul lentilelor de contact.
- Siguranţa: au fost implantate pana în prezent peste 55000 de lentile Visian ICL în intreaga lume care au dovedit un profil de înaltă siguranţă.
- Plasarea lentilei se face în interiorul ochiului, fiind astfel invizibilă pentru pacient şi pentru cei din jur (spre deosebire de lentilele cu fixare iriană la care uneori este perceput un reflex de lumină ce vine din ochiul pacientului; în fapt, lentilele Visian sunt greu perceptibile şi pentru un oftalmolog ce examinează pacientul la microscop, dacă nu a fost avertizat).
- Reversibilitatea metodei: lentila este făcută să rămână în interiorul ochiului permanent. Dacă însă, din anumite motive se consideră necesară îndepărtarea ei, acest procedeu se poate efectua foarte simplu. În cazul procedurilor cu laser excimer corneea este modificată ireversibil, dacă apar ectazii acestea duc la un astigmatism neregulat ce se poate corecta numai cu lentile de contact rigide; dacă se înlocuieşte cristalinul.
- Recuperarea vizuală este extrem de rapidă. Încă de a doua zi recuperarea este totală şi ochiul este comfortabil. La tehnicile laser de tip ablaţie în suprafaţă (LASEK sau PRK) pacientul poartă o săptămână o lentilă de contact şi ochiul este destul de dureros cu lacrimare si fotofobie; tehnicile tip LASIK asigură o recuperare rapidă dar nu sunt recomandate celor ce practică sporturi extreme sau de contact
- Nu determină sau agravează ochiul uscat – prin secţionarea terminaţiilor nervoase din cornee, procedurile laser sunt contraindicate la cei cu sindrom de ochi uscat
În ce constă intervenţia chirurgicală de implantare a unui Visian ICL? |