Peste 25% dintre adultii cu vârsta între 30 si 50 de ani sufera de o afectiune parodontala, aceasta fiind si una dintre cauzele principale ale pierderii premature a unuia sau mai multordinti. Ce este boala parodontala? Boala parodontala este una dintre cele mai raspândite afectiuni dentare la nivel global si poate fi identificata prin inflamarea si înrosirea tesuturilor moi care înconjoara dintele (gingia). În fazele mai avansate, aceste simptome sunt însotite de sângerarea în timpul periajul, de retractia gingivala, durere în timpul masticatiei si chiar prin aparitia mobilitatii dintelui pe arcada ducând, în final, la pierderea acestuia. Parodontologia este o ramura deosebit de importanta a medicinei dentare. Aceasta se ocupa de afectiunile gingivale si anume gingivita si parodontita. Mai exact, parodontologia este specializata în diagnosticarea si tratarea bolilor ce afecteaza gingia si tesuturile de sustinere ale dintelui, atragând mereu atentia asupra a cât este de vitala o igiena dentara corecta. Forma cea mai usoara de imbolnavire este GINGIVITA, cauzata cel mai frecvent de o igiena orala neadecvata si care, netratata, poate conduce spre forma mai grava de imbolnavire, parodontita (PARODONTOZA). Exista mai multe tipuri de parodontoza - Agresiva (cu evolutie rapida si pierderea accelerata a tesuturilor de suport ale dintilor)
- Cronica (cu evolutie mai lenta, afectand in special persoanele cu varsta peste 40-45 de ani)
- Sau ca urmare a unor boli sistemice precum diabetul, afectiunile cardio-vasculare sau pulmonare sau ulcero-necrotica (afecteaza pacienti cu tulburari imunodeficitare, malnutritie, infectii HIV)
Player video00:00 00:52Cauzele aparitiei afectiunilor parodontale: În cavitatea orala traiesc numeroase bacterii. Acestea, împreuna cu alte substante din alimentatia zilnica realizeaza o pelicula care se depune pe dinti si care formeaza placa bacteriana.Principala cauza a aparitiei bolii parodontale o reprezinta o igiena dentara necorespunzatoare care favorizeaza acumularea de placa bacteriana în exces pe dinti si sub gingii.Pentru a combate aceasta pelicula bacteriana care se depune pe dinti în orice moment al zilei, organismul elibereaza substante care duc la inflamarea si înrosirea gingiilor. Acesta este siprimul semnal ca exista o problema ce trebuie tratata cu ajutorul medicului stomatolog. Doar prin periajul obisnuit nu putem îndeparta si tartrul, anume partea din placa bacteriana care s-a întarit si a ramas pe dinti. Tartrul poate fi curatat de pe dinti doar prin igienizarea profesionala în cabinetul medicului dentist, prin detartraj si periaj profesional. Cine, cand are nevoie cineva de o vizita la medicul parodontolog? - daca observati in timpul periajului sau spontan, ca gingiile va sangereaza,
- daca acestea sunt rosii si inflamate,
- daca aveti retractii gingivale cu expunerea radacinilor dentare,
- daca observati ca dintii dumneavoastra au capatat mobilitate sau au inceput sa se deplaseze, lasand spatii intre ei, aveti urgent nevoie de o consultatie de specialitate la un medicVizita la cabinet pentru sedinta de profilaxie periodica este recomandat sa fie realizata o data la fiecare 6 luni.
|