Cel mai folosit beton din Romania este, cu siguranta, beton B200, urmat de beton B250.Beton B200 Beton B200, intalnit deseori sub denumirea de beton C12/15 sau BC15, este folosit la structura de rezistenta. Din el se toarna stalpi, centura de rezistenta etc. Dupa cum spuneam, beton B200, un beton intermediar, poate fi folosit atat ca beton pentru umplutura, dar si ca beton pentru stalpi si placi de rezistanta la constructii usoare in functie de proiect de tip P+M. Beton B200 se prezinta in doua forme: pompabil cu diametru maxim la agregate 16mm, si nepompabil cu diametru agregate 31mm. Beton B250 Beton B250, superior lui beton B200, dupa cum o arata si numele, este intalnit deseori sub denumirea de beton C16/20. Beton B250 este folosit la elemente de rezistenta puternic solicitate. Din el se toarna grinzi, plansee, centuri etc. Referitor la beton B250, putem spune ca acesta este extrem de folosit in constructiile civile din Romania. Beton B250 este betonul de baza pentru placi, stalpi, elavatii si alte structuri de rezistanta ce se produce din patru tipuri de agregate (nisip, 4-8, 8-16, 16-31), ciment apa si aditivi dupa caz. Este folosit la elementele de rezistenta pentru constrctiile de tip P+1+M. Si daca tot vorbim de utilizarea claselor de beton, sa vedem cum si de ce folosim si celelalte betoane. - Beton B300 – denumit si beton C18/22,5, se foloseste in situatii exceptionale, pentru realizarea unor elemente supuse la eforturi deosebite. Din beton B300 se toarna plansee pentru garaje auto suprapuse, platforme pentru acces auto, cu spatii utile plasate sub aceste platforme etc.
- Cel mai slab beton este cel B 75. Acest beton este intalnit si sub denumirea de beton C4/5 sau Bc 5 si este folosit in cadrul lucrarilor in care rezistenta este pe ultimul plan (egalizari de fundatii, umpluturi, fundatii ale unor obiective usoare si lipsite de interes.
- Beton B 100 este superior lui B75, dar nu este un beton stralucit. Denumit si beton C 6/7,5 sau beton Bc 7,5, acesta este un beton ceva mai „slab” decat beton B200 sau beton b250, fiind folosit deseori in cadrul lucrarilor in care rezistenta nu este foarte imlortanta. Acest beton se foloseste pentru trotuare, pardoseli etc.
- Intre beton B200 si B100, il gasim pe B150, echivalent cu C8/10 sau Bc 10. Beton B150 se foloseste de obicei pentru pardoseli supuse la trafic, camine de utilitati, fundatii armate.
De asemenea, exista si betoane „superioare”. - Beton B350 este un beton de rezistenta, folosit in cadrul constructiilor cu precadere la turnarea platformelor, parcarilor, drumurilor de acces pentru mate tonaj, elemente de rezistenta la poduri si ale lucrari importante. Betonul B350 se diferentiaza printr-o rezistenta deosebita la inghet-dezghet , intarire omogena, prelucrarea usoara a suprafetelor si reducerea timpului de executie. In contactul cu armatura de fier beton, betonul B350 ofera un element de rezistenta deosebit in orice tip de constructie.
- Beton B400 este un beton special si se foloseste la constructiile industriale si civile, ca strat de baza pentru platforme industriale si drumuri. Preparat cu un ciment special fata de tipurile de betoane de mai sus, betonul B400 se poate folosi la cladirile cu regim de inaltime peste 4 etaje. Preturile pentru betonul B400 sunt mai mari comparativ cu preturile pentru un beton uzual, pana in clasa B350, datorita cantitatii de ciment folosite la prepararea lui dar si a tipului special de ciment.
|