| | | | SERVICIUL JURIDIC CONTENCIOS - Redactează acţiuni în justiţie la propunerea compartimentelor de specialitate din cadrul D.G.A.S.P.C. Sector 4;
- Intocmeşte documentaţia necesară şi răspunsurile la adresele formulate de catre instante si alte autoritati publice in legatura cu cauzele pentru care serviciul este sesizat;
- Instrumentează dosare, formulează apărări, apeluri, recursuri, note şi concluzii scrise;
- Reprezintă D.G.A.S.P.C. Sector 4 şi Comisia pentru Protecţia Copilului Sector 4 în faţa tuturor instanţelor judecătoreşti precum şi Oficiul Român pentru Adopţii cu privire la procedura de adopţie în faţa instanţelor jucătoreşti, pe baza de delegatie;
- Reprezintă D.G.A.S.P.C. Sector 4 pe bază de mandat din partea conducerii şi a Comisiei pentru Protecţia Copilului Sector 4, la toate autorităţile publice;
- Apără drepturile şi interesele copilului în orice situaţie care îl pune în dificultate;
- Avizează pentru legalitate atestate pentru persoana ori familia aptă să adopte şi dispoziţii de plasament;
- Studiază legislaţia referitoare la drepturile de personal şi asigură baza de date în acest sens;
- Avizează de legalitate dispoziţiile şi toate documentele referitoare la drepturile de personal;
- Avizează de legalitate convenţii şi orice alte forme de colaborare încheiate de către D.G.A.S.P.C. Sector 4;
- Avizează de legalitate deciziile de personal;
- Respectă normele de confidenţialitate de orice natură;
- Prezintă săptămânal Directorului Executiv Adjunct Juridic, un raport cu privire la situaţia dosarelor instrumentate;
- Se îngrijeşte de trimiterea adreselor de identificare a persoanelor şi face demersuri pe lângă S.D.E.I.P. aparţinând secţiilor de poliţie cu care colaborează D.G.A.S.P.C. Sector 4, pentru urgentarea rezolvării adreselor care interesează Serviciul Juridic Contencios.
- Indeplineste si alte atributii in domeniu, specifice Directiei Juridice.
- Colaboreaza cu toate celelalte compartimente din cadrul DGASPC sect. 4.
- Aduce la indeplinire dispozitiile Directorului Executiv al DGASPC sect. 4.
- Exercita orice alte atributii stabilite de conducerea institutiei, in limitele legii.
COMPARTIMENTUL PENTRU EVALUAREA COPILULUI CARE SĂVÂRŞEŞTE FAPTE PENALE ŞI NU RĂSPUNDE PENAL Se află în subordinea Serviciului Juridic Contencios şi îndeplineşte următoarele atribuţii: - Propune, Comisei pentru Protectia Copilului, masuri de protectie speciala, pentru copilul care a savarsit o fapta penala si nu raspunde penal, avand la baza adrese ale Parchetului .
- Instrumenteaza dosare, reprezinta minorul, formuleaza aparari, apeluri, recursuri, note scrise, la institutiile abilitate (Politie, Parchet, Instanta Judecatoreasca, de toate gradele), avand ca obiect specificul activitatii serviciului si in caz de lipsa a acordului parintilor in conformitate cu art.67 alin 2 din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
- Monitorizeaza minorul pe toata perioada masurii de supraveghere specializata, tinand legatura cu familia si comunitatea din care face parte.
- Colaboreaza cu Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti, in vederea finalizarii executarii Sentintei civile/penale, date impotriva minorului care a savarsit fapte penale si raspunde penal.
- Propune, Comisei pentru Protectia Copilului sau, dupa caz, instantei judecatoreasti, plasamentul copilului care a savarsit o fapta penala si nu raspunde penal, intr-un serviciu de tip rezidential specializat, in cazul in care nu indeplineste conditiile stabilite de lege pentru perioada supravegherii specializate.
- Realizeaza evaluarea initiala a situatiei copilului urmarind conditiile care au favorizat savarsirea faptei, gradul de pericol social al acesteia, mediul in care a crescut si a trait copilul, riscul recidivei, orice alte elemente de natura a caracteriza situatia copilului.
- Acorda asistenta, consiliere de specialitate si reprezinta copiii care au savarsit o fapta penala si nu raspund penal, precum si consiliere de specialitate familiilor acestora.
- Verifica trimestrial imprejurarile care au stat la baza stabilirii masurilor de protectie speciala
- Dezvolta programe de consiliere si programe de asistare specializata pe durata intregului proces de reintegrare sociala.
- Efectueaza anchete sociale la solicitarea altor D.G.A.S.P.C.-uri de pe raza altor sectoare/judete, la solicitarea organismelor private autorizate, precum si la solicitarea altor autoritati si institutii publice in vederea solutionarii cazurilor copiilor care au savarsit o fapta penala si care nu raspund penal.
- Propune si ia masuri pentru prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor;
- Colaboreaza cu persoana care raspunde de caz precum si cu alte persoane/servicii implicate in activitatea de prevenire a delincventei juvenile si a victimizarii minorilor;
- Oferă servicii de orientare, supraveghere şi sprijinire a reintegrării sociale a copilului delincvent in conformitate cu P.I.P si P.I.S ;
- Exercita orice alte atributii stabilite de conducerea institutiei, in limitele legii.
| | | | | | |