|
| | | | | 1. Care e diferenta intre muschiul de turba folosit in horticultura si Peat Sorb ? Peat Sorb este produs din muschiul de turba Canadian. Muschiul de turba este recoltat din turbariile producatorului situate in Alberta de Nord. Muschiul folosit in horticultura are in jur de 45% umiditate si se foloseste la imbunatatirea solului datorita capacitatii de a absorbi si elibera umiditatea in amestecurile de sol. Pentru fabricarea Peat Sorb, muschiul de turba trebuie uscat, reducandu-i-se umiditatea pana la 10% sau sub aceasta valoare. Odata atins continutul de umezeala de 10%, proprietatile turbei se schimba si devine hidrofoba. Peat Sorb respinge apa, atrage si incapsuleaza hidorcarburile. 2. Dar de ce Peat Sorb respinge apa si absoarbe hidrocarburi ? Cand continutul de umiditate atinge 10%, caracteristicile turbei se modifica. Prin procesul de uscare, muschiul elibereaza parafinele naturale din structura sa, care formeaza o bariera pe exteriorul fibrei de turba. Deoarece turba este unul din blocurile de constructie a hidrocarburilor, fibrele sunt capabile sa absoarba hidrocarburi in interiorul structurii lor. Aceste parafine naturale impiedica atat eliberarea hidrocarburilor cat si absorbtia apei. 3. Cum se proceseaza turba ? Turba este uscata in uzinele producatorului din nordul Albertei. Turba este uscata cu aer cald, printr-un proces semanator cu cel de producere a floricelelor de porumb. Turba este suflata intr-un ciclon de aer fierbinte care elimina umiditatea din muschiul de turba. Apoi este trecuta succesiv prin site, pentru a elimina betele si radacinile nedorite care se gasesc in mlastini. De la site e trimis printr-o palnie de unde e preluat pentru ambalare in baloti sau saci. | | | | | | | | |
|
|