OBIECTIV: Dobândirea de cunostinte si capabilitate pentru proiectarea si implementarea sistemelor de management al sigurantei alimentului (HACCP) conform standardului ISO 22000. CANDIDATI: Persoane care urmeaza sa: - Coordoneze implementarea unui sistem de management al sigurantei alimentului
- Actioneze ca reprezentanti ai managementului
- Actioneze ca auditori interni în cadrul unui sistem de management sigurantei alimentului
DURATA: 120 ore (trei saptamâni) TEMATICA CURSURILOR MHC 1.Principiile de baza ale managementului - Principiile managementului sigurantei alimentului.Legislatie si standarde
- Organizarea functiei „siguranta alimentului”
- Organizare si coordonare - Comunicare interna si externa - Principiile managementului proceselor
- Abordarea pe proces în managementul sigurantei alimentului
- Factorii performantei si competitivitatii procesului managerial
- Managementul resurselor
- Resurse umane - Infrastructura - Mediul de lucru - Planificarea si realizarea în conditii de siguranta alimentara a produsului
- Etapele implementarii sistemului HACCP - Inocuitatea produselor alimentare - Calitatea igienica a produselor alimentare - siguranta alimentului - Planificarea si realizarea produselor alimentare sigure - Analiza pericolelor
- Identificarea pericolelor si stabilirea nivelurilor acceptabile. Evaluare pericole - Selectare si evaluare masuri de control - Stabilire programe preliminare operationale (PRP operational) - Proiectarea planului HACCP
- Identificarea punctelor critice de control (PCC) - Determinarea limitelor critice pentru punctele critice de control - Sistem pentru monitorizarea punctelor critice de control - Operarea sistemului de management pentru siguranta alimentului
- Sistemul de asigurare a trasabilitatii - Corectii si actiuni corective - Tratare produse potential nesigure. Tratare produse neconforme. Retrageri - Implementarea sistemului de management al sigurantei alimentului - Documentatia necesara sistemului de management al sigurantei alimentului - Aspecte sociale
- Verificarea, validarea si actualizarea sistemului de management al sigurantei alimentului
- Validare, combinatii de masuri de control. Control, monitorizare si masurare - Verificare sistem de management al sigurantei alimentului. Audit intern - Îmbunatatire |