Unii psihoterapeuti sunt mai orientati catre zona de emotii, catre starea de spirit, altii catre ganduri sau catre comportamente. Unele psihoterapii sunt mai orientate catre individ. Altele catre psihologia sociala si catre modul in care persoana interactioneaza cu mediul inconjurator. Unele psihoterapii sunt mai orientate catre trecut, catre ceea ce s-a intamplat in perioada timpurie a vietii. Alte terapii sunt mai degraba ancorate in prezent.
Ca psihoterapeut de orientare sistemica, prefer o abordare psihologica echilibrata, care urmareste atat interactiunile cu cei din jur cat si trasaturile de personalitate individuale, ca element cheie in felul in care sunt abordate relatiile umane. Incurajez persoana sa-si caut initial rezolvarile in prezent, dar nu ezit sa explorez rolul evenimentelor timpurii in generarea circumstantelor actuale. In cabinetul psihologic, caut echilibrul si in felul in care abordez relatia ganduri-emotii-comportamente.
Stapanind mai bine anxietatea poti sa progresezi
Teama nu poate fi eliminata din viata noastra si nici nu ar fi benefic pentru noi. E sentimentul ce ne fereste de multe aspecte ce ne pot face cu adevarat rau. E insa bine sa stim sa o temperam, sa o utilizam mai bine, pentru ca forma benefica a curajului nu e altceva decat o teama invinsa, tinuta sub control. Utilizand mai bine temerile noastre putem sa progresam, sa ne dezvoltam abilitatile.
Fobia sociala, anxietatea sociala, sau teama de a interactiona cu persoanele din mediul inconjurator, poate imbraca diverse forme. Teama de a vorbi in public poate fi una din aceste nelinisti. Uneori anxietatea sociala nu te opreste sa accepti sa vorbesti in public, insa iti blocheaza multe dintre abilitatile personale, care functioneaza altfel atunci cand esti intr-un ’mediu sigur’. Alteori, aceasta teama te face sa eviti orice discurs public, fiind o temere invalidanta, ce poate sa-ti rapeasca multe beneficii.
Limitele anxietatii sunt inauntrul tau
Anxietatea poate sa-ti limiteze atat relatiile cu cei din jur, cat si cele cu propria persoana. Temerile te pot face uneori sa nu fii capabil sa recunosti, sau sa exprimi cu adevarat, propriile sentimente fata de cei dragi. Nelinistile si apararile tale te pot face sa recunosti cu dificultate rolul propriilor emotii asupra actiunilor tale de zi cu zi.
Sesiunile de psihoterapie pot sa te sprijine in primii tai pasi in a invata sa traiesti cu temerile tale…te pot invata ca « nu e nimic inafara ta care sa te faca mai bun, mai puternic, mai bogat, mai rapid sau mai destept…totul exista doar inauntrul tau»… acolo e bine sa cauti, dupa cum spune si Miyamoto Mushahi.