| | | | Olina este un ulei (oleina) natural, rafinat, obtinut 100% din ulei de palmier, produs in Malaysia de catre concernul american Cargill. Oleina este partea lichida a grasimii de palmier, rafinata si complet dezodorizata, cu multe caracteristici care il recomanda ca fiind un produs care inlocuieste cu succes uleiul de floarea soarelui sau orice alt ulei comestibil sau untura utilizate in mod traditional. Dintre aceste caracteristici cele mai importante ar fi: - Fara colesterol, un produs sanatos, din ce in ce mai cautat; -Complet dezodorizat, fara gust sau miros, nu influenteaza gustul produselor prajite in el sau a celor care intra in contact cu el; - Contine vitaminele A, D si E. Vitamina E este un antioxidant natural deosebit de puternic, care asigura protectia celulelor umane impotriva radicalilor liberi rezultati in urma metabolismului uman, a toxicitatii agentilor chimici si poluarii mediului. Datorita acestor antioxidanti naturali, Olina are o rezistenta mare la oxidare; -Temperatura de fumegare la 230°C ceea ce permite folosirea acestuia la prajit intens, avand o rezistenta ridicata la fumegare, putand fi utilizat la mult mai multe prajiri decat uleiurile traditionale, fara sa arda produsele prajite in el . Aceasta temperatura ridicata de fumegare permite prajirea mai rapida a produselor ceea ce duce la o absorbtie mai mica de ulei rezultand o economie la consum si un produs mult mai sanatos. - Nu spumeaza, iar produsele prajite absorb o cantitate mai mica decat in cazul celorlaltor uleiuri. Aceste calitati ii confera o serie de avantaje, fiind recomandat pentru multiple utilizari cum ar fi: - Prajit intens cartofi prajiti, gogosi, langosi, alune, arahide, peste, chiftele, snitele, etc. Pentru mentinerea calitatilor se recomanda filtrarea (strecurarea) periodica uleiului la un anumit interval de timp si completarea cu ulei proaspat; - Gatit diverse mancaruri, tocanite, prajituri, etc. Fac exceptie salatele si maioneza; - Cozonaci, aluaturi, creme de ciocolata - in compozitie; Intrucat temperatura de topire este de 24°C, sub 18°C produsul incepe sa se solidifice, un fenomen normal la acest tip de ulei si poate fi foarte simplu adus de in stare lichida, fara a i se modifica proprietatile, tinut cateva minute sub apa calda sau incalzit putin, deoarece ambalajul permite acest lucru. Pastrat la temperatura mediului ambiant de aprox. 20 - 22°C , ramane in stare lichida. RECOMANDARI: Calitatea uleiului depinde si de aparatul in care se realizeaza prajirea ( friteuza ) care trebuie sa fie curat in permanenta. La fel si tigaia. A nu se ameste la prajire cu ulei de floarea soarelui sau alte uleiuri. Temperatura de prajire recomandata: 162-196 C. | | | | | | |