Protectie la foc a structurilor metalice folosind vopsele termospumante Protectia la foc cu VOPSEA TERMOSPUMANTA : Vopseaua termospumanta este un produs termospumant pe baza de rasini acrilice si solventi sau pe baza de apa asigurand rezistente la foc intre 15 minute – 180 minute; Vopseaua intumescenta reactioneaza la caldura umflandu-se rapid pentru a produce spuma carbonica care actioneaza ca un strat protector intre structura de otel si temperatura ridicata a mediului. Intervalul de timp pentru care pelicula vopselei termospumante asigura rezistenta la foc a elementelor metalice este determinat / conditionat de: – Grosimea peliculei protectoare; – Factorul de masivitate al elementului protejat; – Temperatura critica a otelului; – Pozitia si tipul elementelor structurale (grinzi si stalpi etc). Datorita proprietatilor sale de uscare si posibilitatii de reacoperire rapide, vopseaua termospumanta este recomandata pentru aplicari in faza de constructie si poate fi folosita peste o gama variata de sisteme anticorozive agreate. Trebuie intotdeauna protejata impotriva contactului cu umiditatea mare si contactul cu substante chimice. Acest lucru este important in mod special in timpul aplicarii. De asemenea pentru obtinerea ununi anumit tip de finisaj (culoare), se poate opta pentru aplicarea ulterioara a unui strat acoperitor, tip topcoat, de interior sau exterior, acesta jucand un rol si de protectie a vopselei termospumante. Mod de aplicare: - Aplicare produsului de protectie pasiva la foc cu pensula – datorită vâscozităţii produsului mai mare decat a altor vopsele materialul poate fi aplicat într-un singur strat. Timpul minim de uscare pentru fiecare strat este de 2-3 ore la o temperatură normală. Stratul mediu aplicat cu peria este: cca 0,3 kg/m2 şi grosimea stratului uscat este de cca 250 μm.
- Aplicare produsului de protectie pasiva la foc cu trafaletele – la construcţiile metalice cu suprafaţa mai mare aplicarea vopselei cu trafaletele este mai efecienta. În ciuda faptului că materialul este aplicat cu trafaletele, primul strat trebuie neaparat dat cu pensula pentru o aderenţă mai bună a materialului de suportul ce trebuie protejat.
- Aplicare produsului de protectie pasiva la foc cu airless (recomandată)- având în vedere suprafaţa, economia de timp şi rezultatele finale, aplicarea prin pulverizare cu airless-ul este opţiunea cea mai buna dintre toate metodele prezentate până acum. Aceasta metoda se poate utiliza pentru orice tip de suprafaţă. Intervalul de timp in care se poate usca stratul de vopsea aplicat pana a se pulveriza urmatorul este de 2-3 ore (în condiţii normale de temperatură si ventilaţie).
|