Protetica dentara este ramura a stomatologiei care se ocupa exclusiv de reconstructia/inlocuirea dintilor lipsa. Aceasta reconstructie este esentiala atat pentru pentru a impiedica aparitia multiplelor complicatii ale lipsei dintilor de pe arcada (rotiri, migrari, dereglari ale muscaturii-ocluziei sau chiar boli parodontale), cat si din punct de vedere estetic (redefinesc un zambet sanatos, care reda incredere pacientului). In functie de numarul dintilor afectati/lipsa se ivesc urmatoarele situatii: - cand un dinte se cariaza pe mai multe suprafete, se devitalizeaza sau se fractureaza este necesara prepararea lui pentru inserarea unei lucrari protetice fixe, numita pe scurt coroana.
- daca lipsesc mai multi dinti se realizeaza o punte dentara clasica, care se cimenteaza pe dintii care limiteaza bresa. Aceasta se realizeaza din aliaje metalice, zirconiu, si o componenta fizionomica, de obicei ceramica sau rasini acrilice. Coroanele metalo-ceramice sau integral ceramice sunt cele mai estetice si mai durabile. Totodata ele redimensioneaza, alineaza si schimba nuanta dintelui existent si definesc zambetul
- cand lipsesc multi dinti si nu sunt indeplinite conditiile clinice pentru lucrari protetice fixe (punte dentara), se realizeaza proteze dentare mobilizabile (proteze scheletate cu sisteme speciale de mentinere si stabilizare). Acestea au un design complex si sunt indepartate zilnic pentru igienizare de catre pacient fara ajutorul medicului.
- protezele dentare totale inlocuiesc lipsa tuturor dintilor de pe o arcada dentara si este sutinuta de tesuturile moi si dure ale cavitatii orale.
- protetica pe implante dentare reprezinta la ora actuala metoda moderna de tratament a inlocuirii dintilor care s-au pierdut din varii motive.
- lucrari protetice din portelan, cu suport metalic (crom cobalt sau aur platinat);
- lucrari protetice din ceramica fara suport metalic (integral ceramic, E-max);
- fatete ceramice sau din compozit;
- lucrari pe implanturi dentare;
- proteze scheletate;
- proteze totale;
- proteze partiale acrilice;
- proteze partiale flexibile.
O atentie speciala trebuie acordata mentinerii igienei noii structuri, care ramane cimentata, si mai ales gingiei. Pe langa spalatul regulat pe dinti se recomanda utilizarea metodelor suplimentare de igiena – ata dentara, periuta interdentara, dusul bucal si apa de gura. Realizand o ingrijire dentara adecvata, orice lucrare protetica va putea fi mentinuta si isi va indeplini functiile mai mult timp. Nu uitati de controlul periodic la cabinetul stomatologic, ocazie cu care |