Ortodontia este ramura a stomatologiei care se ocupa cu repozitionarea dintilor, precum si a oaselor maxilare.
Rezultatul final obtinut in urma unui tratament ortodontic duce la dinti perfect aliniati pe arcada, precum si perfect armonizati cu trasaturile faciale, obtinand astfel echilibrul dorit.
Cine are nevoie de tratament ortodontic?
Raspunsul corect este ca atat copilul, cat si pacientul adult pot avea nevoie , in egala masura, de aparat ortodontic.
Cu ajutorul implantului, pacientul isi recapata functionalitatea, realizeaza masticatia alimentelor si isi imbunatateste atat aspectul, cat si vorbirea.
Care este momentul potrivit pentru un consult ortodontic in cazul pacientului copil?
Primul consult ortodontic ( daca el nu este recomandat mai devreme de catre medicul stomatolog) ar fi ideal sa fie realizat in jurul varstei de 6 ani.
La aceasta varsta, incepe eruptia dintilor permanenti si inlocuirea implicita a celor de lapte. Este cel mai prielnic moment de a observa posibile viitoare malpozitii dentare. In acest moment, malpozitiile se pot corecta cel mai usor, se poate dirija eruptia dentara, asttfel incat spatiul oferit de arcadele dentare aflate in dezvoltare in acel moment sa se potriveasca cu noua dimensiune a dintilor definitivi.
Obiceiurile vicioase ale copilului pot duce la anomalii dento – maxilare severe. De aceea, este foarte important rolul parintelui in observarea copilului. El este primul care poate identifica un obicei vicios si care poate solicita ajutorul medicului ortodont pentru corectarea lui.
Sugerea degetului pentru o perioada indelungata, interpozitia limbii intre arcade in timpul deglutitiei,respiratia orala reprezinta unele dintre principalele motive ale aparitiei anomaliilor dento – maxilare.