Durata: 6 luni, 720 ore -240 de ore pregătire teoretică -480 de ore pregătire practică Programul cursului - pregătire teoretică: luni - joi, 9.00 - 13.00 -pregătire practică: în restaurante Obiectivul cursului Formarea competenÅ£elor de prelucrare corectă a materiilor prime, de pregătire a sortimentelor de preparate culinare, realizare a diferitelor decoruri ÅŸi aplicare a normelor de igienă ÅŸi siguranÅ£a alimentaÅ£iei (HACCP). Pregătire teoretică ÅŸi practică Teorie: -Tehnologie culinară -Organizarea activităţii în unităţi de alimentaÅ£ie ÅŸi turism -Utilizarea calculatorului ÅŸi prelucrarea informaÅ£iei -Comunicare în limbă străină -Psihosociologie -Evidenţă operativă -Igiena ÅŸi securitatea muncii Modulele de pregătire teoretică se finalizează cu verificăriscrise sau orale. Practică: Programa de pregătire practică este distribuită în 2 module: 1. AplicaÅ£ii practice în bucătăria ÅŸi laboratorul bucătărie al ÅŸcolii (16 posturi individuale de lucru pentru cursanÅ£i, o staÅ£ie de lucru pentru instructor). Tematica de pregătire este repartizată pe 4 săptămâni ÅŸi cuprinde: -Semipreparate culinare (fonduri, sosuri, esenÅ£e, aspicuri, aluaturi) ÅŸi aplicaÅ£ii ale acestora în preparate -Gustări ÅŸi antreuri, preparate tip catering, preparate tip fast - food -Supe, creme, ciorbe, consommé - uri, mâncăruri -Garnituri, salate, dulciuri de bucătărie Materiile prime ÅŸi auxiliare sunt asigurate de ÅŸcoală pentru fiecare cursant. Modulul se finalizează cu caiet de lucru în bucătărie. 2. Practica în producÅ£ie se face în restaurante cu care THR a încheiat convenÅ£ii de practică. Modulul se finalizează cu caiet de practică în bucătărie, care cuprinde un referat cu amenajarea tehnologică a bucătăriei ÅŸi fiÅŸele tehnologice ale preparatelor executate. CompetenÅ£e profesionale dobândite -Comunicarea la locul de muncă -Desfăşurarea muncii în echipă -Aprovizionarea cu materii prime ÅŸi auxiliare a locului de muncă -Asigurarea condiÅ£iilor igienico - sanitare -Organizarea cadrului general de deschidere ÅŸi închidere a activităţii secÅ£iei -Prevenirea poluării mediului -Întocmirea documentelor specifice -Pregătirea antreurilor calde ÅŸi reci; pregătirea fripturilor -Pregătirea gustărilor calde ÅŸi reci; pregătirea mâncărurilor din carne -Pregătirea mâncărurilor din legume, orez, ouă, paste făinoase -Pregătirea preparatelor lichide; prepararea dulciurilor (deserturilor) -Prepararea fondurilor, glase - urilor; prepararea mâncărurilor din peÅŸte ÅŸi fructe de mare -Realizarea acÅ£iunilor de supervizare ÅŸi control -Realizarea aluaturilor de bază -Realizarea salatelor; realizarea sosurilor Perspectiva profesionala Curs de specializare: Bucătar specialist / vegetarian / dietetician (condiÅ£ii de admitere: studii 10 clase ÅŸi calificare bucătar Bucătar ÅŸef (condiÅ£ii de admitere: studii 10 clase ÅŸi calificare bucătar) Curs de perfecÅ£ionare: Director de restaurant / berărie / bar de noapte / bar de zi / disco bar / discotecă / bufet / cofetărie - patiserie (condiÅ£ii de admitere: liceu cu bacalaureat), în urma căruia se poate obÅ£ine Brevetul de Turism, în condiÅ£iile prevăzute de reglementările legale în vigoare. Tipul de certificat obÅ£inut: Certificat de calificare tip Ministerul EducaÅ£iei, Cercetării ÅŸi Tineretului ÅŸi Ministerul Muncii, Familiei ÅŸi Egalităţii de Åžanse, cu recunoaÅŸtere naÅ£ională. Acest curs de pregătire este autorizat ÅŸi avizat de Consiliul NaÅ£ional de Formare Profesională a AdulÅ£ilor. |