Preturile de transfer reprezinta un subiect crucial în fiscalitatea internationala si în contextul fiscal din România, autoritatile fiscale urmarind sa se asigure ca este respectat „principiul lungimii de brat” la stabilirea preturilor pentru tranzactiile derulate între entitati afiliate. În România, cunoasterea si respectarea regulilor privind preturile de transfer sunt esentiale pentru contribuabili, indiferent de dimensiunea sau de domeniul lor de activitate. Dintre aspectele cheie din aria preturilor de transfer ce trebuie avute în vedere de catre contribuabilii români, detaliem în cele ce urmeaza obligatia de întocmire a dosarului de preturi de transfer si obligatiile ce apar în contextul Raportarii pentru fiecare tara în parte („Country-by-Country Reporting”). 1. Obligatia de întocmire a dosarului de preturi de transfer Dosarul preturilor de transfer este un document fundamental pentru contribuabilii care efectueaza tranzactii cu entitati afiliate, acesta servind ca mijloc de justificare a preturilor practicate în cadrul acestor tranzactii. La rândul lor, în cadrul unei inspectii fiscale, autoritatile pun mare accent pe calitatea analizelor prezentate în cuprinsul acestui dosar si a documentatiei conexe. Asadar, în cazul unei inspectii fiscale, contribuabilii trebuie sa fie pregatiti sa prezinte autoritatilor fiscale dosarul preturilor de transfer. Continutul dosarului Dosarul preturilor de transfer trebuie sa includa informatii detaliate despre activitatile societatii, ale grupului din care aceasta face parte, despre tranzactiile desfasurate cu entitatile afiliate, dar si analiza functionala si justificarea economica a manierei în care politicile preturilor de transfer ale societatii/grupului se aliniaza cu principiile preturilor de transfer impuse de lege. Criterii si termene Pentru diferitele categorii de societati, tranzactii sau valori ale tranzactiilor cu parti afiliate, obligatia de a întocmi dosarul preturilor de transfer poate interveni astfel: - Marii contribuabili sunt obligati sa întocmeasca anual dosarul preturilor de transfer, pâna la termenul de depunere a declaratiei anuale privind impozitul pe profit, daca tranzactiile derulate cu persoane afiliate depasesc anumite praguri (excl. TVA): valoarea dobânzilor platite / încasate este de min. 200 mii Euro; valoarea serviciilor primite / prestate este de min. 250 mii Euro, iar valoarea tranzactiilor cu bunuri corporale / necorporale este de min. 350 mii Euro. În eventualitatea unui control fiscal, aceste entitati trebuie sa prezinte dosarul în max. 10 zile de la data solicitarii.
- Contribuabilii mijlocii si mici, dar si contribuabilii mari care nu depasesc plafoanele mentionate mai sus, trebuie sa prezinte dosarul preturilor de transfer atunci când este solicitat în cadrul unei inspectii fiscale, în termen de 30-60 de zile de la data solicitarii. La cererea contribuabilului, entitatile pot beneficia de o extindere cu max. 30 de zile a acestui termen. Aceste reguli se aplica daca valorile tranzactiilor cu persoane afiliate (excl. TVA) sunt de min. 50 mii Euro în cazul dobânzilor platite / încasate si al serviciilor primite / prestate, respectiv 100 mii Euro în cazul tranzactiilor cu bunuri corporale / necorporale.
- O a treia categorie este reprezentata de contribuabili mari, mijlocii sau mici ale caror tranzactii cu parti afiliate au valori mai mici fata de pragurile amintite anterior. Acestia au obligatia de a documenta respectarea principiilor preturilor de transfer, în cadrul unei inspectii fiscale, conform regulilor generale prevazute de reglementarile financiar-contabile si fiscale în vigoare.
|