Chirurgia dento-alveolara este o ramura complexa a stomatologiei care vizeaza tratarea problemelor dintilor, gingiilor, maxilarului si a altor componente osoase si moi ale aparatului oro-maxilo-facial. Cu ajutorul acestei specialitati se rezolva complicatiile dentare care afecteaza starea de sanatate sau functionarea corecta a danturii. Chirurgia dento-alveolara se împarte în mai multe ramuri în functie de problemele care pot afecta pacientul:
chirurgie buco-maxilo-faciala (BMF)
chirurgie dento-alveolara
chirurgie oro-maxilo-faciala (OMF)
chirurgie parodontala.
Printre cele mai frecvente si simple interventii chirurgicale stomatologice este extractia dentara, realizata atunci când un dinte nu mai poate fi salvat prin proceduri stomatologice standard. În categoria extractiilor dentare se numara extractia molarilor, extractia molarilor de minte, extractia caninilor, extractia caninilor inclusi sau extractia incisivilor.
Ce este chirurgia dento-alveolara si care sunt cele mai populare interventii din acest domeniu
Chirurgia dento-alveolara este o ramura a stomatologiei extrem de importanta, specialitate care include o serie de interventii chirurgicale cu ajutorul carora se trateaza afectiuni grave ale aparatului oro-maxilo-facial.
Domeniul de aplicare a chirurgiei dento-alveolare cuprinde o arie larga, de la extractii dentare simple, extactia dintilor inclusi, tratamentul chirurgical al incluziei dentare pâna la tratarea infectiilor maxilo-faciale, refacerea chirurgicala a defectelor osoase la nivelul osului alveolar, gingivectomie, gingivoplastie dar si interventii chirurgicale preprotetice si reconstructive.
Cele mai frecvente proceduri chirurgicale ale chirurgiei dento-alveolare, sunt:
Extractiile dentare (extractia molarilor de minte, caninilor sau molarilor inclusi)
Tratamentul abceselor dentare prin drenajul infectiei acumulate
Sinus lift intern si extern (pentru augmentare osoasa înainte de inserarea unui implant dentar)
Alte situatii în care se intervine chirurgical:
Gingivectomie/Gingivoplastie – tratamente aplicate în urma complicatiilor afectiunilor parodontale
Chistectomii – îndepartarea chisturilor
Rezectii apicale – pentru a salva un dinte profund afectat
Tratamente de urgenta – în cazul fracturilor maxilo-mandibulare
Extractia dentara
Cea mai frecventa interventie chirurgicala este extractia dentara. La aceasta procedura se recurge atunci când dintele nu mai poate fi salvat printr-o alta metoda. Situatii precum boala parondontala avansata, dinti inclusi, eruptie în pozitie anormala care afecteaza muscatura, înghesuiri ale dintilor sau o suprainfectare datorata unei carii dentare profunde care se poate extinde catre dintii alaturati.
Extractia dentara se realizeaza cu anestezie locala iar stomatologia moderna faciliteaza procesul extractiilor dentare, reducând durerea si disconfortul din timpul si în urma interventiei. Este foarte important ca în urma pierderii unui dinte, acesta sa fie înlocuit cu o punte dentare, proteza sau un implant dentar. Neînlocuirea dintelui pierdut duce la migrarea celorlalti dinti în încercarea de a umple spatiul gol si implicit pot aparea probleme ocluzale.
Sinus lift
Interventia de sinus lift este operatia chirurgicala prin care se realizeaza aditia de os la nivelul maxilarului. În urma unuia sau multor dinti lipsa, osul se resoarbe neexistând suficienta oferta osoasa atunci când se doreste inserarea unui implant dentar.
Interventiile de sinus lift se impart în doua categorii, intern sau extern, în functie de oferta osoasa a pacientului. Daca exista os restant suficient si este necesara o aditie osoasa de doar cativa cm pentru a asigura stabilitatea implantului dentar, se efectueaza o interventie de sinus lift intern. În cazul în care osul maxilar al pacientului este resorbit iar aditia osoasa necesara este una mare, este necesara operatia de sinus lift extern.
Gingivectomie / Gingivoplastie
Gingivectomia si gingivoplastia se realizeaza adesea împreuna, în completarea uneia celeilalte. Gingivectomia are scopul de a îndeparta tesutul gingival îmbolnavit sau hiperplaziat, alteori desprins pentru a elimina epiteliu pungii gingivo-parodontale dintre dinti si gingie. Gingivoplastia vine sa corecteze si sa remodeleze tesutul gingival restant pentru a capata un aspect estetic, sanatos si natural.
Doar în urma unui consult de specialitate medicul stomatolog îti poate confirma daca ai nevoie de o interventie chirurgicala. Daca te afli într-o astfel de situatie este important sa nu îti fie teama si sa urmezi tratament cât mai curând posibil. Medicii specialisti din cadrul Upgrade Dental lucreaza în conditii optime, cu tehnologie de ultima generatie si detin experienta si cunostintele necesare pentru a efectua tratamentul necesar.